arhivirana novica

Šesta sezona Kino-katedre za pedagoge

KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE VI: Klasiki evropske filmske umetnosti

Nova sezona izobraževalnih delavnic Kino-katedra za pedagoge se pod naslovom Klasiki evropske filmske umetnosti osredotoča na nekaj najvidnejših cineastov, ki so neizbrisno zaznamovali svetovno kinematografijo.
V novem šolskem letu so pred nami srečevanja z avtorskimi imeni »stare celine«, ki so zaradi svoje ustvarjalne vizije in prispevka k razvoju kinematografske umetnosti že dolgo uvrščajo v kanon filmskih klasikov.
Ob projekciji njihovih del bomo skušali izpostaviti temeljne ustvarjalne poteze izbranega cineasta in opredeliti njegovo vlogo tako v razvoju nacionalne kinematografije, ki ji pripada, kot tudi v sklopu filmskih gibanj, smeri ali stilov, ki so najznačilnejši za določeni avtorski opus. Opozorili bomo na izjemno pestrost razlik, pa tudi sorodnosti, s katerimi se je mogoče soočati s filmskimi deli, nastalimi med leti 1957 in 1998. S pomočjo različnih analitični metod, najustreznejših za obravnavo izbranih del, si bomo prizadevali približati avtorske opuse tako tistim, ki so s posameznimi ustvarjalci že seznanjeni kakor tistim, ki se bodo z njimi srečali prvič.

Izbor filmov in cineastov iz kinotečnega fonda zajema pomembna imena iz različnih obdobij, območij in razvojnih stopenj zgodovine evropske filmske umetnosti kot so Ingmar Bergman, Federico Fellini, Eric Rohmer, Mike Leigh, Rainer Werner Fassbinder, Andrej Tarkovski, Krzysztof Kieślowski in Dušan Makavejev.

KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE VI/1: Klasiki evropske filmske umetnosti/Potovanja vračajočih upanj

Prvo srečanje, na temo Potovanja vračajočih upanj najavljamo za sredo 10. 10. 2018 ob 17.00, ko si bomo ogledali film Ingmarja Bergmana Divje jagode (Smultronstället, Švedska, 1957), predvajan v sklopu obsežne retrospektive ob stoletnici rojstva velikega švedskega cineasta Bergman 100!.
Kino-katedra za pedagoge se tako prvič vključuje v program kinotečnih retrospektiv, s čemer dobrodošlo širi možnosti filmskega izbora. Divje jagode so delo iz avtorjevega zgodnejšega ustvarjalnega obdobja, ki ga ugledni Britanski filmski inštitut priporoča kot najustreznejši film za uvajanje v opus režiserja, ki je v devetinpetdesetletni filmski karieri podpisal več kot šestdeset filmskih in televizijskih naslovov. Bergmanu, ki zaradi poglobljenega raziskovanja človeških demonov in strasti, upanj in strahov, ljubezni, hrepenenj in razočaranj, velja za nadvse »zahtevnega« cineasta, se bomo v izbranem filmu skušali približati skozi interpretacijo nekaterih njegovih osrednjih tematik in ključnih ustvarjalnih metod.
Osredotočili se bomo na temo potovanja; na motiv dejanskega potovanja, ki v svojstvenem »filmu ceste« prehaja v potovanje po meandrih razrvane duševnosti protagonista – ostarelega profesorja, ki ga preganjajo demoni življenjskih preizkušenj na poti do pomiritve s preteklostjo in sprave s svetom, s sinom ter s samim sabo.

Več informacij o Kino-katedri za pedagoge.

Prijave na novo sezono sprejemamo na e-mailu andrej.sprah@kinoteka.si do zapolnitve kapacitet kinotečne dvorane.