arhivirana novica

IV. Dnevi nemškega filma

Četrto leto zapored Goethe-Institut Ljubljana in Slovenska kinoteka odpirata vrata sodobni nemški filmski produkciji. Predstavili bomo izbor novejših filmov, ki nam bodo z dokumentaristično noto na platno projicirali precej pisano paleto tem. Videli bomo ljubezen v edinstvenem kozmosu veleprodajalne, svež pogled na umetnost sijajnega Josepha Beuysa, presunljivo zgodbo iz avstrijskega rokokoja, ko se preveša v razsvetljenstvo, pa tudi osebni pogled, družinsko zgodbo v redu Kristusove legije.

IV. dneve nemškega filma
bosta zaznamovali dve režiserki in dva režiserja: Zita Erffa in Barbara Albert ter Andres Veiel in Thomas Stuber. Otvoritveni film, tenkočutna melodrama Med policami (In den Gängen, Thomas Stuber, 2018) je adaptacija kratke zgodbe pisatelja Clemensa Meyerja, za katero sta režiser in pisatelj že leta 2015 prejela glavno nemško scenarijsko nagrado. Slika nam vznik ljubezni med dolgimi hodniki, večnim skladiščnim redom in surrealnim plesom viličarjev vzhodnonemške prodajalne na debelo.

Z dokumentarnim filmom Beuys (Andres Veiel, 2017) se bomo potopili globoko v umetnost enega najpomembnejših in najzanimivejših nemških umetnikov 20. stoletja. Iz številnih doslej neobjavljenih slikovnih in zvočnih dokumentov je režiser sestavil asociativen, pronicljiv portret, ki – tako kot Beuys – namesto da bi postavljal dokončne teze, raje odpira prostor za ideje. Videli bomo Beuysa, kako boksa, klepeta, predava, mrtvemu zajcu pojasnjuje umetnost in sprašuje: "Hočete revolucijo brez smeha?"

Film o Beuysu bomo uvedli s posebno BREZPLAČNO projekcijo, ki jo pripravljamo s SCCA Ljubljana.
Na povabilo Goethe-Instituta, SCCA in JSKD se v oktobru v Ljubljani mudi nemški umetnik Max Grau, ki se je slovenskemu občinstvu predstavil na lanskem Liffu in si na mah prislužil posebno omembo v kategoriji kratki film. Dotični sijajni kratki film oz. videoinstalacijo »[...] Hlepenje po pripovedi« / "[...] Craving for Narrative" bo (v pogovoru po filmu) pokomentiral kar sam avtor. 

Sledil bo še en, nekoliko nenavadnejši dokumentarni film, osebna izpoved z dolgimi naslovom Najboljše, kar lahko narediš s svojim življenjem (The Best Thing You Can Do with Your Life, Zita Erffa, 2018) režiserke Zite Erffa o tem, kako se je njen brat pridružil redu zloglasne Kristusove legije. Mlada filmarka se sprašuje, kaj v človeku, in sicer enem najbližjih, ljubljenih družinskih članov, sproži odločitev, da se pridruži tako strogi, po njenem skoraj sektaški verski družbi, ki dopusti zgolj en obisk družine na leto in celo prebira pisma, naslovljena nanj. Ko se leta 2015 zamenja vodstvo, režiserka nepričakovano dobi dovoljenje, da ga dva tedna spremlja (in ponovno spoznava) s kamero.

Program sodobnih filmskih umetnin bo zaokrožil film Svetloba aka Mademoiselle Paradis (Licht, Barbara Albert, 2017) režiserke Barbare Albert. Avstrijsko-nemška koprodukcija, ki tematizira resnično zgodbo pianistke Marie Theresie von Paradis, ob Heydnu in Mozartu pomembne predstavnice dunajske klasike. Resi, kot so jo klicali, je v otroštvu oslepela, zato sta jo starša poslala na zdravljenje k slavnemu in razvpitemu zdravniku Franzu Antonu Mesmerju, utemeljitelju mesmerizma ali animaličnega magnetizma, v katerega prepišnem gospodinjstvu pa Mademoiselle Paradis (mednarodni naslov filma) znova spregleda, ob tem pa prvič v življenju začuti, kaj pomeni svoboda.

Vabljeni v dobro filmsko družbo!

Vaš Goethe-Institut Ljubljana

PROGRAM:
Med policami, 11. 10. ob 20.00
«[...]hlepenje po pripovedi» + pogovor z avtorjem, 12. 10. ob 17.00, brezplačen vstop
Beuys, 12. 10. ob 18.00
Najboljše, kar lahko narediš s svojim življenjem, 15. 10. ob 18.00
Svetloba aka Mademoiselle Paradis, 16. 10. ob 21.00