arhivirana novica

Večer DSR: Nicola Lubitsch v Ljubljani

Obisk Nicole Lubitsch, hčere Ernsta Lubitscha, v Slovenski kinoteki

Nicola Lubitsch je edinka Ernsta Lubitscha, enega največjih avtorjev klasičnega Hollywooda, ki ima v zgodovini Slovenske kinoteke posebno mesto. Slovenijo si je želela obiskati, odkar je slišala za uprizoritev predstave Ko sem bil mrtev v SNG Drama, ki jo je gledališki režiser Diego de Brea priredil po scenariju Lubitschevega istoimenskega filma.

Ko sem bil mrtev (Als ich tot war, 1916) je veljal za enega od številnih izgubljenih nemih filmov, dokler niso v 90. letih našli edine filmske kopije prav v Sloveniji in jo restavrirali v Slovenski kinoteki. Odtlej je Lubitscheva zgodnja komedija del stalnega repertoarja v dvorani Kinoteke.

Omenjeni film si bomo ogledali tudi ob obisku Nicole Lubitsch v Slovenski kinoteki. Projekcijo bosta v živo spremljala Andrej Goričar na klavirju in Jože Kregar na saksofonu in klarinetu.
Po projekciji filma, ki si ga bo potomka velikega režiserja ogledala prvič v življenju, bomo z gostjo spregovorili o Lubitschevi dediščini, o tem, kakšno je bilo njeno otroštvo, in o njenih spominih na Hollywood.

Nicola Lubitsch je bila rojena konec 30. let v drugem zakonu filmskega režiserja z angleško igralko Vivian Gaye. Odraščala je v Evropi in New Yorku. Kljub hollywoodskim »genom« ni ostala v Hollywoodu, nikoli ni delala v filmski industriji in spekulirali bi lahko, da je po očetu, ki je bil v osnovi človek gledališča, podedovala ljubezen do gledališke igre.

Diplomirala je na Ameriški akademiji za dramske umetnosti in kot igralka nastopala na Broadwayu. Potem je za nekaj let opustila službo in se posvečala družini. Pravi poklic je pozneje našla na eni od javnih ameriških radijskih postaj, kjer se je specializirala za produkcijo oddaj o klasični glasbi, ki so bile ovenčane s številnimi cehovskimi priznanji in nagradami. Mogoče je reči, da je nenehno opravljala še dodatno službo: delala je tudi kot hči hollywoodskega mojstra. Nastopala je na številnih filmskih festivalih in dogodkih ter se angažirala za ohranjanje očetove dediščine.

Njeno otroštvo zaznamuje dramatičen dogodek na začetku druge svetovne vojne, ko je z materjo živela v Londonu. Da bi obvarovala 10-mesečno hčer, jo je mati skupaj s pestunjo poslala na pot v Ameriko, kjer jo je pričakoval Ernst Lubitsch, ki je takrat režiral Ninočko (Ninotchka, 1939). Zvečer 3. septembra 1939 je nemška podmornica razstrelila ladjo. Pestunji Carlini Strohmayer in deklici se je uspelo vkrcati na rešilni čoln, ki pa se je prevrnil, in obe sta padli v morje. Pestunja je otroka med plavanjem držala nad vodo. Pred smrtjo ju je rešila luksuzna jahta, dva tedna pozneje pa sta srečno prispeli v Hollywood.

Ivana Novak

PROGRAM
Ko sem bil mrtev + glasbena spremljava v živo: Andrej Goričar (klavir), Jože Kregar (saksofon, klarinet)
, 15. 10. ob 20. uri.
Projekciji sledi pogovor z Nicolo Lubitsch.
Pogovor z gostjo bo moderirala Ivana Novak, filmska kritičarka, urednica filmskega programa na RTV in doktorska študentka.

Obisk Nicole Lubitsch v Ljubljani je omogočil festival Dnevi nemega filma iz Poredenona.