arhivirana novica

balKam

Od 2. do 5. novembra bomo v Slovenski kinoteki organizirali pregled najzanimivejših in najbolj uspešnih filmov zadnjih dveh let v povezavi s snemanjem in filmsko fotografijo s področja bivše Jugoslavije. Filme so izbrala nacionalna združenja direktorjev fotografije ASBH (Bosna in Hercegovina), SAS (Srbija), MSC (Makedonija), HFS (Hrvaška) in ZFS (Slovenija). Vsako nacionalno združenje je lahko predlagalo po en celovečerni igrani, dokumentarni in kratki film. Pregleda – druženja snemalcev in drugih filmskih delavcev ter javnosti ob ogledu filmskih biserov – se bodo udeležili člani naštetih združenj in avtorji filmov, s katerimi se bomo po projekcijah pogovarjali o njihovem ustvarjanju in delu.

Projekt balKam smo idejno razvijali pretekli dve leti na srečanjih direktorjev fotografije v Bitoli, kjer v organizaciji združenja IMAGO potekajo konference direktorjev fotografije Balkana (Manaki Brothers Film Festival), Beogradu (Slika v gibanju – festival srbskega združenja direktorjev fotografije) ter Helsinkih (letna skupščina IAGA IMAGO in podelitev IMAGO nagrad), kjer smo v pogovorih s kolegi, direktorji fotografije s področja Balkana, ugotovili, da imamo pri delu podobne težave, ter zaznali veliko zanimanje za tovrstno prireditev, ki je odlična priložnost za promocijo slovenskih filmov na področju bivše Jugoslavije, pot promocije pa je seveda dvosmerna. Poleg tega se ponuja izjemna priložnost, da vidimo in izvemo, kaj in kako ustvarjajo kolegi iz sosednjih držav.

Pozneje (v letu 2019), po pregledu v Slovenski kinoteki, želimo prirediti projekcije istega sklopa filmov še v kinotekah v Skopju, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu in Prištini. Pregled filmov balKam bi tako potoval po vseh državah bivše Jugoslavije. V prihodnosti nameravamo naš pregled začeti vsakič v novi državi. Pregled filmov balKam letos poteka prvič, zato smo se odločili, da povabimo le kolege iz držav bivše Jugoslavije, pozneje pa želimo program razširiti in vanj vključiti še filme iz Grčije, Romunije in Bolgarije.

Direktorji fotografije na Kosovu prav zdaj ustanavljajo svoje združenje, zato bomo povabili tudi kolege od tam – naše vabilo bo gesta dodatne spodbude pri ustanavljanju njihovega združenja. V Črni gori direktorji fotografije še niso organizirani, zato ne morejo organizirano izbrati filmov, ki bi jih predstavili na balKamu.

Poleg projekcij igranih in dokumentarnih del, pospremljenih s pogovori z direktorji fotografije ali režiserji, smo organizirali tudi nekaj spremljevalnih dogodkov: okroglo mizo o delovnih pogojih direktorjev fotografije na področju Balkana; predstavitev knjige Vonj po filmskem traku, o kateri bo spregovoril avtor sam – bosanski direktor fotografije Mustafa Mustafić, ki je v njej popisal poklic direktorja fotografije in svojo življenjsko pot; zavod za uveljavljanje pravic AIPA pa je pripravil predavanje o avtorskih pravicah na območju držav bivše Jugoslavije.

Simon Tanšek, tajnik Združenja filmskih snemalcev Slovenije


PROGRAM

Petek, 2. november
18:00
balKam: otvoritev: Poglej ti njo, MAK, 2017 + Saraj'vo, BiH, 2017

Sobota, 3 november
16:00
Predstavitev knjige "Vonj po filmskem traku"
18:00
Apoptoza, SLO, 2017 + Zadnji ledeni lovci, SLO, 2017
20:15
Kozja ušesa, SRB, 2017

Nedelja, 4. november
15:00
Okrogla miza: delovni pogoji direktorjev fotografije
17:00
Dih, BiH, 2018 + Ustava Republike Hrvaške, HRV, 2016
20:00
Meso, BiH, 2018

Ponedeljek, 5. november
15:00
Predavanje AIPA: Kje je direktor fotografije v sistemu kolektivnega upravljanja avtorskih pravic?
17:30
Kje se skriva vrabec, ko je hladno, HRV, 2015 + Trije dnevi v septembru, MAK, 2015
20:15
Ivan, SLO, 2017