arhivirana novica

15. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

Med 3. in 9. decembrom bosta platni Slovenske kinoteke in Kinodvora sijali ob mnogoterih animiranih filmskih podobah. V Kinoteki si boste lahko ogledali obsežno retrospektivo, posvečeno madžarskemu avtorskemu animiranemu filmu (posebej opozarjam na kultni celovečerec Marcella Jankovicsa Sin bele kobile [Fehérlófia, 1981] ter repersko satiro Árona Gauderja o urbanih romih Okrožje! [Nyócker!, 2004]), selekcijo najboljših evropskih študentskih animacij, program sodobnih animiranih dokumentarcev, pregledni program animiranega filma iz Vzhodne in Srednje Evrope ter izbor avtorskih celovečernih animiranih del. Posebni gost festivala bo tudi producent in soustanovitelj irskega studia Cartoon Saloon Paul Young; ob njegovi prisotnosti bomo pokazali izvrstne celovečerce Skrivnost iz Kellsa (The Secret of Kells, 2009), Pesem morja (Song of the Sea, 2014) in Parvana – zgodba o neverjetnem potovanju (The Breadwinner, 2017). V sklopu platforme AnimatekaPRO bo Young v Stari mestni elektrarni predstavil tudi "work in progress" težko pričakovanega celovečernega filma Wolfwalkers v režiji Tomma Moora in Rossa Stewarta.

Od torka do petka ob 19. uri ne zamudite enega najbolj inovativnih in kakovostnih festivalskih programov. Tekmovalni študentski program, poimenovan Mladi talenti Evrope, prinaša 57 filmov, narejenih v okviru študija. Velika večina avtorjev in avtoric bo po projekcijah tudi osebno spregovorila o svojih delih. Največ filmov in najboljše smo letos prejeli od dveh angleških šol (RCA in NFTS), francoske La Poudrière, belgijske La Cambre, estonske umetniške akademije ter filmske šole v poljskem Lódžu, zato smo se odločili, da jih na(d)gradimo še z dvema dodatnima programoma. Razveseljivo je tudi, da so se v tekmovalni program uvrstili trije filmi slovenskih avtoric in avtorja iz treh različnih institucij, ki v svojih programih študentom omogočajo tudi študij animacije (UNG, AGRFT in ALUO). Študentski program bo zaokrožila še selekcija filmov iz oddelka za umetnost in oblikovanje univerze Moholy-Nagy v Budimpešti, ki je del retrospektive madžarskega animiranega filma. V prostorih Balassijevega inštituta v Ljubljani bomo v njihovo čast postavili tudi razstavo risb iz diplomskih filmov.

Vitrine kinotečne kavarne in dvorane bodo v času festivala in v čast jubilejni 15. izdaji krasile risbe iz dnevnikov Rastka Ćirića, ki je vsa leta vneto in zavzeto portretiral gostujoče avtorje in avtorice, prav posebej pa bi vse rad povabil na glavno spremljevalno razstavo letošnje Animateke. V pritličnih prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova bomo prvič v Sloveniji postavili na ogled najbolj zanimive in dih jemajoče sodobne avtorske animacije na področju navidezne animirane resničnosti, 360-stopinjskih filmov in interaktivnih videoiger.

Dobrodošli in dobrodošle, da se z nami potopite v pisani in čarobni svet animiranega filma.

Podrobne informacije in urnik poiščite na www.animateka.si.

Igor Prassel