arhivirana novica

Peta noč kratkih filmov

Zimski solsticij je od nekdaj pomenil pomembno in veselo prelomnico, ko so energije drugačne, močnejše, ko je čas za spremembo. Zato so ga počastili z različnimi rituali: prižiganjem svečk, v domovanja so prinesli zimzelene rastline, ki so predstavljale simbol nesmrtnosti. Dom je dišal po pomarančah, cimetu in klinčkih.

V Slovenski kinoteki in dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji pa bo na ta dan, 21. decembra 2018, ponovno »dišalo« po kratkih filmih; dogodku se pridružuje tudi nacionalna televizija.

Izbrane filme bomo lahko spremljali v raznovrstnih tematskih sklopih, ki jih bodo pripravili: Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Festival slovenskega filma ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč pa bo prispeval Studio Viba film.

Dogodek je pomemben, ker prikazuje veliko kratkih filmov, ki so jih ustvarili mladi ustvarjalci, njihovo ciljno občinstvo pa so ravno tako mladi, ki so v teh letih dokazali, da jim je kratka forma blizu in da jo imajo radi.

Letošnja priprava dogodka bo potekala v organizacijski simbiozi Slovenskega filmskega centra in Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, ki naj bi v prihodnje postal naravni skrbnik bodočih noči kratkih filmov.

Brezplačne vstopnice na dan dogodka.

Prehodni odbor za NKF