arhivirana novica

Kinotečna matineja: Čudežno za mlajše gledalce

Marčevske in aprilske matineje, ki tematizirajo zgodovino in mitologijo, odnesejo tudi na potovanje deklice Chihiro v svet pradavnih bogov in čarobnih bitij, ki mu vlada demonska čarovnica Yubaba. Čudežno potovanje velikega japonskega mojstra animacije Hayaa Miyazakija, ki v svojih delih razgrinja posebnosti japonske kulture, poudarja humanizem in okoljevarstvo, slikovito niza skrivnostne zasuke in zaplete, s čimer spomni na Alico v čudežni deželi, kjer se deklica povsem naključno znajde v tako drugačnem, popolnoma neznanem svetu.

Poetični film Tea Hanne A. W. Slak razgrne gozd, v katerem prebiva 10-letni Martin s svojo družino. Gozd je njegov svet, nekaj prijateljev je naokoli, a največ je sam. Takrat ga včasih obišče stari varuh gozda, resničen ali namišljen modrijan, ki sluti, da se bo starodavnemu gozdu nekaj zgodilo.

Kostanj, ki nastopi kot eden junakov v Tei, je menda ena ključnih sestavin čudežnega napoja, ki ga je za neupogljiva galska bojevnika Asterixa in Obelixa vneto pripravljal čarodej Panoramix. Galci pa so poznali tudi keltski drevesni horoskop, po katerem je kostanj pomenil iskrenost. Iskreno prijateljstvo s čudežnim, najbolj znanim filmskim vesoljčkom E.T.-jem razvije osamljeni osemletni deček Elliot v Spielbergovi večni uspešnici. Se vidimo!

Maja Krajnc

PROGRAM
Čudežno potovanje
, 3. 3. ob 17.00
Tea, 10. 3. ob 17.00
Annie, 17. 3. ob 17.00
Niti, 24. 3. ob 17.00
E. T. – Vesoljček, 31. 3. ob 17.00
Asterix proti Cezarju, 7. 4. ob 17.00