arhivirana novica

Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Kaj je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim? Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizični dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet ves spekter našega bivanja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj, situacije, lahko nima telesnega vzroka, ampak je izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh.

Bolečina ni vedno slaba, saj je včasih nujna za rast in spremembe v našem življenju.
Letošnjim ustvarjalcem Tedna možganov se zdi bolečina tako zanimiv in večplasten fenomen, da smo se odločili ves teden posvetiti raziskovanju njenih različnih obrazov. Lepo vabljeni, da se nam pridružite tretji teden v marcu na raznovrstnih dogodkih, kjer se bomo ponovno čudili, spraševali in raziskovali naše možgane ter svet okoli njih.

Tudi tokrat bo imel Teden možganov močan filmski pridih. Kako bolje raziskovati doživljajski svet bolečega kot skozi potopitev v svet premikajočih se slik in vživljanje v filmske like? To je hkrati fikcija in reprezentacija realnosti – tista točka, ki zabriše mejo med stvarnostjo in domišljijo, med zavednim in nezavednim, med budnim in sanjskim, in nas s svojo katarzično močjo vrne nekoliko drugačne.

Filmom bodo sledile tudi vodene diskusije. Vabljeni vsi, željni novih zgodb, ki so na videz nenavadne, ob srečanju z njimi pa postanejo znane, bližnje, naše in toliko bolj presunljive.

Več info na www.sinapsa.org.

*Večerne projekcije potekajo v Atriju ZRC SAZU ob 20. uri, opoldanske pa v Slovenski kinoteki ob 12. uri. Vstop je prost.

PROGRAM:
Circus Fantasticus, 12. 3. ob 12.00
Ču do vi to, 13. 3. ob 12.00
Življenje drugih, 15. 3. ob 12.00