arhivirana novica

Večer DSR: ob 35-letnici prvega festivala Magnus: homoseksualnost in kultura

LGBT kratki filmi slovenske mlajše produkcije

25. aprila se bo v sklopu Večerov Društva slovenskih režiserjev s sodelovanjem Festivala LGBT filma v Kinoteki odvil večer, na katerem bo mogoče videti slovenske filme z LGBT tematiko. Teh v kinematografih (razen redkih izjem, na primer lanskih Posledic) onkraj novembrskega tedna Festivala LGBT filma navadno ne najdemo. Čeprav se ta trudi reflektirati slovensko filmsko zgodovino in njen odnos do LGBT podob, tudi s spodbujanjem slovenske LGBT produkcije, pa se v splošni javnosti tovrstna dela pojavijo le redko in ostajajo na margini, ki jim je – glede na kakovost nekaterih filmov – na račun teme nepravično dodeljena vnaprej. Kratek zgodovinski oris pokaže, da se kljub pričakovanjem linearnega napredka od manj k več in bolj kompleksnim podobam LGBT osebe v slovenskem filmu pojavijo le redko, ko pa se, jih pesti vrsta stereotipnih označb, ki jih najdemo v domačem in svetovnem filmu prevečkrat: bodisi so povezane z monstruoznostjo in nasiljem bodisi s tragičnimi smrtmi in nesrečnimi konci, le redko pa so LGBT osebe prikazane kot kompleksni večdimenzionalni liki.

Bolj inovativne LGBT podobe poosamosvojitvenih let tako najdemo predvsem na neodvisni sceni, ki je skozi vrsto del uspela presekati heteronormativnost slovenskega filma in predstaviti (predvsem dokumentarne) zgodbe LGBT oseb v Sloveniji. Na neodvisni sceni pa tudi zanimivo in zgovorno – za razliko od državnega filma – pogosteje ustvarjajo mlade režiserke in LGBT osebe. Filmi, ki si jih bo mogoče ogledati, govorijo o vrsti tematik, hkrati pa nizkoproračunski poskusi gledalce večkrat prijetno presenetijo s posrečenimi stilističnimi izbirami: o iskanju (in ne nujno odkritju) LGBT scen v malih krajih govori humorni Življenje lezbijk in gejev v Krškem (Nico Woche, 2007), o transspolni reprezentaciji in težavah transspolne skupnosti filmi Božja napaka (Eva Matarranz, Anna Savchenko, 2014), Čakajoč Axla (Andrea Celija, Simona Jerala, 2014) in Slaba mati (Blaž Slana, 200) – fiktivni film o trans kabaretistki Bernardette, ki se preseli na vas, kjer ji novo občinstvo ni preveč naklonjeno. Temo HIV-a in težav mladega para načne film Po gladini (Blaž Slana, 2017). Življenje na visoki nogi (Jasna Merklin, Kaja Vrhovec Andrič, 2014) pokaže družbene spolne norme in njihovo kršenje skozi vsakdanji kos garderobe, Janez (Andrea Celija, Urša Kastelic, 2012) je portret mladega geja in njegovega okolja, Seveda te ljubim (Maja Šest, 2014) je film o spolni razliki in znanstvenofantastični razrešitvi, filma Homo-Risk (Vesna Vravnik, Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Irena Kovačević, 2008) in Čas je ZA kabaret Tiffany (Yuliya Molina, 2016) pa sta dokumenta aktivističnih in umetniških intervencij v slovenski javni prostor.

Izbrana dela kažejo, da je slovenski LGBT film bogato polje, vredno pozornosti: je tako oseben kot političen, je estetski eksperiment, intervencija in zabava, je pa tudi dokument časa in kolektivnih tranzicij v odnosu do drugačnosti ter zato vreden širše javne tematizacije.

Jasmina Šepetavc

PROGRAM
Slaba mati, Življenje lezbijk in gejev v Krškem, Božja napaka, Življenje na visoki nogi, Seveda te ljubim, Čas je ZA Kabaret Tiffany, 25.4. ob 19.00
Homo – Risk, Janez, Čakajoč Axla, Po gladini, 25.4. ob 21.00

Vsi filmi po izboru Škuca – Festivala LGBT filma.