arhivirana novica

Dan domačega filma

Sramežljivo spogledovanje s kamero, nerodno prestopanje pred objektivom, pičlo sekundo dolg posnetek dekleta, ki se na sosednji brisači nastavlja soncu, in preobremenjena stoenka, ki vrelega julijskega dne 1976 družino odpelje na nedeljski izlet v Lignano. Majhni koluti traku razkrivajo kratke in večinoma mimobežne, a zagotovo intimne prizore iz domačega življenja. Kamere za ozki filmski trak so bile cenovno dostopne in lahko prenosne naprave, s katerimi so nekoč beležili odraščanje otrok, potovanja in družinske običaje, s čimer je film kot medij prvič vstopil v zasebno družinsko življenje.

Na mednarodni muzejski dan, 18. maja 2019 med 13. in 18. uro, bomo v Slovenski kinoteki priredili prvi dogodek novega cikla Dan domačega filma, ki bo namenjen oživljanju domačih filmov, posnetih na 8-mm in S8-mm trak. Če tudi vi doma hranite majhne filmske kolute, vendar nimate znanja in pripomočkov za njihovo uporabo ali predvajanje, vas vabimo, da se nam pridružite v kavarni Slovenske kinoteke in prinesete svoje filmske kolute, mi pa vas bomo naučili, kako zanje pravilno skrbeti. Če želite, lahko filme predate v našo muzejsko zbirko, v zameno pa vam bomo podarili njihove digitalne kopije.

Dobrodošli tudi vsi, ki bi se radi za nekaj ur potopili v svet "osmičk" in spoznali, kako delujejo filmski projektorji in kakšni so postopki za ohranjanje filmske dediščine. Skupaj bomo domače filme na 8-mm in S8-mm filmskem traku očistili, popravili in s pomočjo filmskega projektorja za male formate zavrteli čas nazaj.

Nadja Šičarov in Antonija Todić