arhivirana novica

Študentska kino-katedra: Orlando

V Slovenski kinoteki smo zasnovali novo rubriko, namenjeno študentom filma in filmskih smeri ter drugim obiskovalcem. Namen Študentske kino-katedre je vzpostaviti povezavo med študenti na različnih smereh članic Univerze v Ljubljani, omogočiti srečevanje študentov z domačimi strokovnjaki s filmskega področja, seznanjati občinstvo s klasičnimi in sodobnimi filmskimi deli, poglabljati zanimanje za zgodovino in teorijo filma, širiti polje filmske analize in interpretacije, seznanjati s filmsko literaturo in periodiko ter graditi cinefilsko skupnost.

V tem študijskem letu smo pričeli s pilotnim semestrom in v sodelovanju s petimi profesorji s treh fakultet pripravili tri srečanja. Na prvem srečanju 19. 3. smo si v sodelovanju z Oddelkom za sociologijo na Filozofski fakulteti ogledali film Luca Bessona Lucy (2014), ki ga je uvedel dr. Primož Krašovec. Naslednji so 16. 4. o filmu Povečava (Blow Up, 1966) Michelangela Antonionija razpravljali študenti Fakultete za družbene vede, ki obiskujejo predmeta Vizualna kultura in Semiotika pri dr. Iliji Tomaniću in dr. Andreji Vezovnik, kratek uvod pred projekcijo pa je pripravil Andrej Šprah

Zadnji, majski termin je rezerviran za študente Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ki poslušajo predavanja o teoriji in zgodovini filma in televizije pri dr. Poloni Petek in dr. Igorju Koršiču. Vabljeni, da se nam pridružite v dvorani Slovenske kinoteke 8. 5. ob 16.00, ko bo na sporedu po romanu Virginie Woolf posneta kostumska epopeja Orlando (1992), slovito delo režiserke Sally Potter.

Antonija Todić