arhivirana novica

Kino-katedra za pedagoge VII

Preučevanje in poučevanja prvin filmske izraznosti

Pred nami je nova, sedma sezono Kino-katedre za pedagoge; letošnja tematika pa se nanaša na vidike Preučevanja in poučevanja prvin filmske izraznosti.

V novem šolskem letu se bomo osredotočili na poglabljanje vpogleda v strukturo temeljnih elementov filmskega izraza. Intenzivneje se bomo posvetili metodam, s katerimi jih je mogoče najbolj ustrezno preučiti, prav tako pa tudi različnim načinom njihove uporabe v učnih praksah. Med njimi bomo posebno pozornost namenili filmski kompoziciji in vsem ključnim dejavnikom, ki vplivajo na njeno vizualno učinkovitost, pripovedno prepričljivost in pomensko verodostojnost. Med različnimi analitičnimi prijemi bomo preučili možnosti (posamičnih in primerjalnih) interpretacij fotogramov, odlomkov, prizorov, sekvenc ali celotnih (kratkih) filmov; zasnovo pomencanja pa bomo skušali opredeliti preko tistih elementov filmske kompozicije, ki so v filmih, katerim se bomo konkretno posvetili, najbolj očitno izpostavljeni.

Na osnovi projekcij izbranih klasik, kot so Ninočka Ernsta Lubitscha, Jaz, črnec Jeana Roucha, Rdeči boogie, ali Kaj ti je deklica Karpa Godine, Noč na zemlji Jima Jarmuscha, Neoproščeno Clinta Eastwooda, Vrnitev Andreja Zvjaginceva in Z glavo ob zid Fatiha Akina, bomo preučevali razlike v uporabi določenih avdiovizualnih izrazil v različnih filmskih pristopih, žanrih, stilih, slogih ali vrstah. Pokazati bomo skušali, kako imajo lahko sorodni elementi različne pomenske in sporočilne vrednosti, ter kako so lahko določene prvine, ki so skozi razvoj kinematografije postale standardizirane, z inventivno uporabo vselej znova podvržene spremembam, pogojenim z avtorskimi vizijami velikih imen filmske umetnosti.

Analize posameznih elementov filmskega izraza bomo izvajali v osmih srečanjih, po projekcijah celovečernih klasik iz filmske zbirke Slovenske kinoteke. Začeli bomo z filmom Balada o trobenti in oblaku ob priložnosti slavljenja 100 obletnice rojstva enega najpomembnejših ustvarjalcev slovenske kinematografije, Franceta Štiglica.

KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE VII/1; Preučevanje in poučevanja prvin filmske izraznosti: »Odločanje brez prave možnosti izbire«

Prvo srečanje, na temo Odločanje brez prave možnosti izbire najavljamo za sredo 2. 10. 2019 ob 17.00, ko si bomo ogledali film Balada o trobenti in oblaku (Slovenija, 1961), predvajan znotraj popolne retrospektive v sklopu projekta »100 let Franceta Štiglica«.

Kino-katedra za pedagoge tako nadaljuje vključevanje v program kinotečnih retrospektiv in tako poglablja vidike posvečanja velikanom filmske umetnosti skozi perspektivo možnosti in načinov njihovega poučevanja. Balada o trobenti in oblaku je Štigličevo najbolj ambiciozno delo, ki zaradi zapletene pripovedne strukture otežuje opredelitev vsebinskih poudarkov in tematskih določil. Zato se bomo v luči letošnje tematske zasnove osredotočili na načine zastavljanja različnih časovnosti, na njihovo prostorsko umeščenost ter na obravnavo mentalnih procesov v filmski viziji. V skladu s pripovedno mnogoplastnostjo je enako zapletena tudi avdiovizualna zgradba filma. Ta se ponaša z vrsto prvin ekspresionistične kinematografije, med katerimi bomo posebno pozornost posvetili zanjo ključnim dejavnikom filmskega izraza: zasnovi scenografije in prostorov, rabi osvetljave in artikulaciji razmerja med realnimi ter imaginarnimi segmenti filma. Posvetili se bomo tudi rabi simbolnih elementov, izhajajočih iz krščanske ikonografije, ki odražajo vzgibe notranjega, nezavednega protagonistovega sveta.

Predavanja in delavnice pripravlja ter izvaja doc. dr. Andrej Šprah (vodja raziskovalno-založniškega oddelka Slovenske kinoteke in docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani).

Prijave na novo sezono sprejemamo na elektronskem naslovu: andrej.sprah@kinoteka.si do zapolnitve kapacitet kinotečne dvorane.

Podrobnejšo predstavitev filma pa najdete v Kinotečniku (str. 8 in 9): http://www.kinoteka.si/Files/pdf/2442.pdf

Prisrčno vabljeni na nove filme, pogovore, druženja in izmenjave izkušenj.

Vabljeni v Kinoteko, kjer se mojstri pogled.