arhivirana novica

5. Dnevi nemškega filma

Goethe-Institut Ljubljana in Slovenska kinoteka znova, že petič zapored, vabita k ogledu nove nemške filmske produkcije. Letošnji Dnevi se bodo od prejšnjih nekoliko razlikovali, saj bo ob poudarku na Bauhausu ob stoletnici te slavne umetniško-obrtniške šole v ospredju tudi TV-produkcija posebnega kulturnega pomena. Na velikem platnu bosta tako zaživela dva filma, posneta za male zaslone in predvajana na nemški nacionalni televiziji – 180 minut Brechta in zgodba mlade študentke na Bauhausu.

5. Dneve nemškega filma bomo odprli z družinsko dramo, nemško-srbsko produkcijo režiserke Angele Schanelec, Bila sem doma, toda … (Ich war zuhause, aber …, 2019). Kompleksna pripoved o ljubezni, družini in odgovornosti z metafilmskimi vidiki posredno opozarja gledalca, da gleda izmišljeno zgodbo, ki obenem na svež, umetniški način prikazuje, kako je lahko fikcija bolj resnična od resničnosti. Režiserka je bila nagrajena s srebrnim medvedom za režijo na letošnjem Berlinalu.

Nadaljujemo z izborom sedmih izjemnih kratkih filmov, izbranih med 500 prijavljenimi na mednarodni festival kratkih filmov v Clermont-Ferrandu. Letošnji program Kratki! Short Export 2019 – Made in Germany predstavlja različne zgodbe, bizarne in vznemirljive, toplosrčne in duhovite, v igranih, dokumentarnih ali animiranih kratkih filmih.

Prvi od filmov, posvečenih Bauhausu, nas popelje v Weimar, v leto 1921. V igranem filmu Lotte na Bauhausu (Lotte am Bauhaus, 2019) spremljamo 20-letno Lotte, ki se proti volji družine priključi skupini mladih umetnikov, se prijavi na Bauhaus in je sprejeta. V študentu Paulu Seligmannu Lotte najde podpornika in svojo veliko ljubezen. V javnosti težko pričakovana filmska zgodba naj bi osvetljevala vlogo žensk na sloviti šoli – ali ji to uspe, boste presodili sami.

Zadnji oktobrski petek posvečamo Bertoltu Brechtu, vélikemu nemškemu dramatiku. Nova biografska drama v dveh delih Brecht (2018) režiserja Heinricha Breloerja oživlja Brechtov zgodnji in pozni čas (mladega igra Tom Schilling, starega Burghart Klaußner, dva izjemna igralca), prikazuje pa tudi vplive, ki so se skrivali za njegovo družbeno kritiko: duh časa, različna Brechtova sodelovanja in projekte ter zlasti ženske. Filmsko sceno polnijo kronološko nanizani prizori iz Brechtovega življenja, ki vlečejo lok od prve svetovne vojne in kabaretu podobnega vrveža weimarske republike, eksila in nacistične Nemčije, do obnove in sijajne zgodbe o uspehu onkraj železne zavese, ko so Brecht in druščina ustanovili ikonično gledališče Berliner Ensemble v Vzhodnem Berlinu Nemške demokratične republike. Zanimivost glede predvajanja: film je bil po premieri v Berlinu teden dni na ogled v kinu in nato prikazan na televiziji v dveh delih.

Sledi Duh Bauhausa (Vom Bauen der Zukunft – 100 Jahre Bauhaus, 2018) v režiji Nielsa Bolbrinkerja in Thomasa Tielscha, centralni nemški kinematografski prispevek ob jubileju ene najznamenitejših in najvplivnejših umetniških šol 20. stoletja, ki jo je leta 1919 v Weimarju ustanovil Walter Gropius. Dokumentarni film ni zgolj zgodovinsko in hagiografsko posvetilo gibanju, temveč ideje izpred stoletja poveže s sodobnimi umetniškimi, arhitekturnimi in urbanističnimi smernicami.

Za konec s programom Kratki! Vzhajajoče zvezde predstavljamo sodobni eksperimentalni film in video umetnost iz Nemčije, četrto edicijo kratkih del mladih obetavnih umetnikov po izboru AG Kurzfilm in German Films. Z vsakoletnim kuriranim izborom želijo – in z njimi tudi Goethe-Institut – spodbujati kakovostni umetniški film in video umetnost, ki nista primerna samo za predvajanje na festivalih, temveč tudi v muzejih in galerijah. Vabljeni v dobro filmsko družbo!

Vaš Goethe-Institut Ljubljana

Program
Bila sem doma, toda …, 23.10. ob 20.00
Kratki!: Short Export 2019 – Made in Germany, 24.10. ob 19.00
Lotte na Bauhausu, 24.10. ob 21.00
Brecht – prvi del, 25.10. ob 20.00
Brecht – drugi del, 25.10. ob 21.45
Duh Bauhausa, 26.10. ob 19.00
Kratki!: Vzhajajoče zvezde, 26.10. ob 21.00