arhivirana novica

Festival stripa Tinta

Tinta: festival stripa, ponovno na obisku

Leto 1895 se je v zgodovino stripa in filma zapisalo z zlatimi črkami. Prepiri, kdo je bil "prvi", se bodo gotovo še vrstili. Film je leta 1895 obeležil ne le prvo zasebno in javno predvajanje bratov Lumière v Parizu, ampak tudi projekcije Woodvilla Lathama in bratov Skladanowsky. V zgodovini stripa z isto letnico mnogi obeležujejo pojav prvega stripa, kar naj bi bil Yellow Kid Richarda F. Outcaulta, četudi npr. stripovska muzeja v Angoulêmu in Bruslju trdita, da naj bi bil to že desetletja prej strip Rodolpha Töpfferja, Dogodivščine G. Vieux Boisa. Glede na to, da sta se medija pojavila v istem času, ni nič čudnega, da se poslužujeta podobnih prijemov v smislu kadriranja, prikaza dogajanja, razumevanja barv in svetlobe, grajenja likov, načinov narative ipd., zato še danes rasteta bok ob boku. Tako kot raste ljubljanski stripovski festival Tinta, ki je s Kinoteko začel sodelovati že v zgodnejših časih, še pod imenom Stripolisfest.

Zadnje čase smo sploh v Marvelovem vesolju priča neštetim filmskim upodobitvam superherojskih zgodb. Ko to še ni bilo tako popularno, je iz vesolja založbe DC 2005 vzklil film V kot vroče maščevanje (V for Vendetta, 2005). Distopični politični triler režiserja Jamesa McTeigueja je nastal na podlagi uspešne prodaje britanskega stripovskega romana z istim imenom, ki ga je ubesedil kultni stripovski pisec – danes čarovnik – Alan Moore, narisal pa David Lloyd že v 80. letih. Slednji bo letos eden glavnih gostov Tinte in bo na zadnji dan festivala v Kinoteki film uvedel v živo. Lloyd je sodeloval tudi pri filmski adaptaciji, čemur se je Moore odpovedal, ker ni šlo za direkten prevod stripa v film.

Gostovanje v Kinoteki se začne že v soboto pred glavnino festivala, z zdaj že tradicionalnim branjem stripa v živo s strani spikerjev in tehnikov Radia Študent. Tokrat 50. obletnico RŠ praznuje skupaj z Alanom Fordom, zato bo uprizorjena 50. epizoda: Kako je nastala ekipa TNT. Ob predvajanju stripa na velikem platnu z zvočnimi efekti ter glasovno sinhronizacijo strip izpade zelo filmsko in tako doživi avdio-animacijo. Po tej neskončno absurdni situacijsko-pripovedni parodiji bo predvajana še ena, vendar filmska, iz bližnje regije. Ne le da je režiser filma Maratonci tečejo častni krog (Maratonci trče počasni krug, 1982), Slobodan Šijan, izjemen oboževalec Alana Forda in da branje njegovih albumov vključuje celo v svoje filme – tudi pripoved in atmosfera njegovih komedij sta zelo podobni prigodam večno obubožane vohunske grupe.

Gost festivala bo ob svežem izidu stripovskega prevoda Fant moj (My Boy, 2006) tudi stripar in animator Olivier Schrauwen. Navdih za absurdno-komično zgodbo, izrisano v stilu zgodnjega ameriškega časopisnega stripa ter začinjeno s subtilno ostro kritiko družbe in sveta, je med drugim črpal iz dela ameriškega pionirja stripa in animacije Winsorja McCaya, ki se mu bomo poklonili na posebnem kinotečnem večeru. Ogledali si bomo nekaj njegovih animiranih mojstrovin, Schrauwen pa bo selekcijo kratkih filmov tudi v živo uvedel.

Več o programu festivala na www.tinta.si.

Pia Nikolič

Program
Strip v živo, 5.10. ob 18.00
Maratonci tečejo častni krog, 5.10. ob 21.30
Pionir stripa in animiranega filma Winsor McCay, 8.10. ob 21.00
V kot vroče maščevanje, 13.10. ob 21.00