arhivirana novica

MENT 2020 @ Slovenska kinoteka

Šesta edicija 3-dnevnega ljubljanskega festivala glasbenih presenečenj, ki se bo odvil med 5. in 7. februarjem, poleg bogatega koncertnega in konferenčnega programa prinaša nekaj novih prizorišč, preddogodek s turško zasedbo Baba Zulu, številne spremljevalne dogodke in druge (ob)glasbene kuriozitete.

Več na www.ment.si.Program v Slovenski kinoteki:

Četrtek, 6. 2. 2020
19:00 - MALIDAH (Slovenija)
20:00 - BOLT RUIN (Belgija)

MENT tudi v letu 2020 združuje moči s Slovensko kinoteko, kjer bomo tokrat gostili dva izjemna avdiovizualna nastopa. Domače barve bo pod imenom Malidah zastopala pevka in umetnica Kaja Skrbinšek, polovica elektronskega dvojca Liamere: predstavila se bo z AV performansom, s katerim raziskuje povezave med zvokom, gestami rok in gibljivo sliko. Minimalističen nastop, zaznamovan z glitchy estetiko, je namreč v celoti realiziran skozi njene gestikulacije.


Feni imen, kot sta Ben Frost in Forest Swods, pa ne smete zamuditi enkratnega nastopa belgijskega producenta: Bolt Ruin s temačno, intenzivno in teksturno bogato elektroniko črpa navdih tako pri hardcore punku kot klasični glasbi. Terenski posnetki, hrapave melodije in ukrivljeni glasovi trkajo ob lomljene ritme ter gromovite base, ustvarjajoč filmsko glasbo za zaraščeno postindustrijsko pustinjo ... kot nalašč za Slovensko kinoteko

* * * * *

MALIDAH (Slovenija)

“S prvencem je Malidah pod mikroskop neustrašno postavila svojo ranjeno dušo, njeni vsebini pa priskrbela primerno instrumentalno podlago, ki smiselno komplementira peripetije njene razburkane notranjosti. Domače glasbeno občestvo pa je z njenim prvencem pridobilo kandidatko za prestol napredno mislečega r&b-ja, ki po svetu z zastavonošami, kot sta FKA Twigs in Kelela, vse bolj pridobiva na priljubljenosti in relevantnosti.”
Jaša Bužinel, RADIO ŠTUDENT

Za imenom Malidah stoji umetnica Kaja Skrbinšek, avtorica albuma “Lonely Souls” iz leta 2016 in pevka dvojca Liamere. Malidah bo na MENTu 2020 predstavila svoj avdio-vizualni performans, ki raziskuje povezave med zvokom, gestami rok in gibljivo sliko. V ta namen Kaja uporablja tehnologijo Leap Motion ̶ senzor za zaznavanje in prevajanje gest rok, s pomočjo katere odstira specifične povezave med vizualnimi in zvočnimi lastnostmi. Performans, ki ga zaznamuje minimalistična in glitchy estetika, je v celoti realiziran skozi geste umetničinih rok.

BOLT RUIN (Belgija)

“Če cenite glasbo ustvarjalcev, kot so Ben Frost, Blanck Mass, Tim Hecker, Forest Swords, Witxes ali Amnesia Scanner, si morate zapomniti tudi ime Bolt Ruin."
Łukasz Komła, NOWAMUZYKA.PL

Bolt Ruin nas na samonaslovljenem albumu, izdanem marca pri založbi Consouling Sounds zasedbe Amenra, prebada s temačno elektronsko glasbo, ki energijo hardcore punka spaja s tenkočutnostjo klasične glasbe. Skozi intenziven proces dodatnega ojačenja svoje drgetajoče ojačevalce spravlja do skrajnih fizičnih meja. Pred nami razgrinja kompleksno prepleten nabor butičnih pedalskih efektov in razpadajočih magnetofonskih trakov. Večplastni terenski posnetki, hrapave melodije in ukrivljeni glasovi trkajo ob lomljene ritme ter gromovite base. Bolt Ruin piše glasbo za zaraščeno industrijsko pustinjo ter zapolnjuje sivo cono med brezbarvnimi pejsaži in filmsko lepoto.