arhivirana novica

Uvodnik: Kinoteka, je!

V marcu in aprilu smo za vas pripravili bogat program, ki ga še posebej plemenitijo gostovanja festivalov – Festival žanrskega filma Kurja Polt z retrospektivo s pomenljivim naslovom Onkraj das Unheimliche, Festival dokumentarnega filma z retrospektivo vzhodnonemškega dokumentarnega filma in Festival frankofonskega filma s celodnevnim maratonom afriškega filma. Nadaljujemo s pregledom filmskega in video opusa Mihe Vipotnika, ob premieri zadnjega celovečerca pa v fokus postavljamo švedskega cineasta Roya Anderssona s projekcijami vseh njegovih celovečercev ter izborom kratkih filmov in reklam. Opozarjamo tudi na poseben večer v sklopu nanizanke Kino-integral, v katerem se bomo posvetili »politiki amaterjev« v bivši Jugoslaviji, in večer Slovenskega filmskega arhiva, posvečen pionirju slovenskega (animiranega) filma Črtu Škodlarju. S posebnim programom bomo zaželeli srečno pot in veliko klikov novonastali Bazi slovenskih filmov, v spomin na Terryja Jonesa in Kirka Douglasa pa na kinotečno platno vračamo dve klasiki iz našega arhiva. 

Letos mineva 15 let od prezgodnje smrti Silvana Furlana. Furlan je bil in ostaja ena osrednjih osebnosti slovenskega filma. Njegova nesebična in požrtvovalna ljubezen do tega medija je zaobjemala praktično vse razsežnosti: od pisne refleksije in urednikovanja do ustvarjanja, od izobraževanja do promocije, od organiziranja do hranjenja. Silvan je bil generator ustanovitve in uspešen prvi vodja Slovenske kinoteke. Kot je zapisal v članku za revijo Ekran (št. 3, 1991), je zanj Kinoteka bila in je: »… ena izmed filmskih 'univerz', kjer so se in se še oblikujejo generacije filmskih ustvarjalcev in kritikov, hkrati pa tudi prostor, kjer so spoznali oziroma spoznavajo zgodovino filma (tako domačo kot tujo) številni cinefili in seveda tudi širša kulturna sredina.«

V kratkem bomo izdali tudi monografijo, v kateri bo objavljen cvetober Furlanovih filmskih kritik in kolumnističnih zapisov. Naloga za prihodnost pa je obogatitev Silvanovega kinotečnega izbora (Silvanovih 10), ki predstavlja sam kanon naše filmske zbirke. Iz izbora je tokrat izostala klasika Osem in pol (8½, 1963), ki smo jo prihranili za jesen, ko bomo s celostno filmsko retrospektivo in veliko potujočo razstavo v novih prostorih Slovenske kinoteke na Miklošičevi 26 praznovali 100-letnico rojstva velikega italijanskega filmskega ustvarjalca Federica Fellinija.

Poslanstvo Kinoteke, ki nam ga je predal Silvan Furlan, je med drugim zaveza k bistvenim etičnim načelom odgovornega ravnanja s filmsko dediščino in zgodovino. Kinoteka je pod njegovim vodstvom povezala prikazovalsko, arhivsko in muzejsko dejavnost, med njene osrednje naloge pa sodijo hranjenje in bogatitev arhiva mednarodnih filmov, zbiranje, ohranjanje, sistematizacija, katalogizacija in predstavitev muzejskih gradiv, povezanih z zgodovino filma in kinematografije. V Kinoteki se Silvana spominjamo in se po najboljših močeh trudimo gojiti njegovo zapuščino.

Igor Prassel
urednik filmskega programa