arhivirana novica

Popotnica Bazi slovenskih filmov: Živela BSF!

Zamisel o Bazi slovenskih filmov se je porodila na začetku leta 2015. Prvi idejni načrt in razdelava projekta na papirju sta sledila spoznanju, da so podatki o slovenskih filmih, ustvarjalcih, organizacijah in dosežkih težko dostopni, razdrobljeni, pomanjkljivi in včasih celo napačni. Sprva je šlo zgolj za željo centralizirati in dopolniti podatke v poenoteni bazi, ki bi bila dostopna preko spleta. Raziskave področja, načrtovanje in določitev glavnih ciljev projekta so, v povezavi s posvetovanjem z mnogimi strokovnjaki s področja teorije filma, produkcije, distribucije, promocije in filmskega ustvarjanja, usmerili in utrdili razvoj BSF.

Projekt se je izoblikoval v svojevrstno bazo znanja, kjer so vsakomur dostopne informacije ter številna pisna, slikovna in videogradiva o slovenski filmografiji od njenih začetkov do danes. Od profesionalne do amaterske produkcije, od komercialnih do eksperimentalnih projektov, od filmov in televizijske produkcije do videospotov in avdiovizualnih del v najširšem pomenu. Morda je najpomembnejše za slovenski film dejstvo, da BSF nudi prostor, kjer so nekateri slovenski filmi na voljo za ogled v celoti. 

Potencial platforme, kakršna je BSF, leži predvsem v združevanju, poenotenju in povezovanju različnih skupin uporabnikov, npr. filmskih ustvarjalcev, novinarjev, prikazovalcev, producentov, distributerjev in obiskovalcev oz. gledalcev. Najpomembnejša naloga je razvoj svojevrstnega digitalnega ekosistema, ki bi omogočal širok nabor funkcionalnosti za različne uporabniške skupine. Ne gre pa pozabiti niti na vsakodnevno ažurno uredniško delo in politiko ter omogočanje dostopnosti vse večjega števila slovenskih filmov in drugih gradiv.

Po petih letih trdega dela lahko danes Bazo slovenskih filmov obiščete na naslovu bsf.si kot uradno, osrednjo spletno platformo slovenskega filma, katere glavni namen je promocija slovenskih filmov in filmskih ustvarjalcev.

Ob svojevrstnem dogodku v Slovenski kinoteki, ki predstavlja popotnico ob uradnem odprtju Baze slovenskih filmov, ki se je zgodilo 22. januarja 2020, si želimo, da bi se projekt v prihajajočem času lahko popolnoma profesionaliziral in s tem postal trajna infrastrukturna točka slovenske filmske realnosti.

Lev Predan Kowarskiwww.bsf.si

Program
Jugoslovanska knjigarnaIvan Cankar – filmski biografski esejKje je železna zavesa?DivjadTelematerijaZMR(A)torzijaLaibach – Eurovision (Spectre)Mašina spomina, 10. 3. ob 20.30