arhivirana novica

Ekran maj/junij 2020

Izšla je nova številka revije Ekran, ki prinaša zanimive filmske vsebine.

Z rotterdamskega festivala in Berlinala, zadnjih dveh večjih festivalov, ki sta potekala pred »korona mrkom«, se oglaša Simon Popek. Petra Meterc se je v Rotterdamu pogovarjala s filmskim kolektivom avstralskih staroselcev Karrabing, z Berlinala pa recenzira s srebrnim medvedom nagrajeni film Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno (2020).

Ob deseti obletnici Art kino mreže Slovenije (AKMS) smo se pogovarjali z Marjano Štalekar, prvo predsednico omenjenega združenja, in Nino Ukmar, ki AKMS vodi od leta 2016.

Poglobili smo se v filme, ki so nastali ob stoletnici znamenite umetniške šole Bauhaus, v žanrske cikle v jugoslovanskih partizanskih filmih in v filme o epidemijah. Pregledali smo ponudbo spletnih videotek, ki so dostopne pri nas, in na kratko predstavili novo ustanovljeno Bazo slovenskih filmov.

Poleg številnih filmskih recenzij, od novega filma Roya Anderssona O neskončnosti (2019) do dokumentarca Jadralke (Alex Holmes, 2019), tokrat recenziramo tudi televizijske serije Kraljestvo (2019–), Tiger King (2020) in Westworld (2016–).

Revijo Ekran lahko podprete tako, da se nanjo naročite.