arhivirana novica

Poletna muzejska noč v Kinoteki

V sklopu letošnje Poletne muzejske noči, ki bo v soboto, 20. junija, ob 20:00 bo v dvorani Slovenske kinoteke na ogled brezplačna projekcija kratkega filma Neme podobe slovenskega filma (Damjan Kozole, 1995) in kultne komedije To so gadi (Jože Bevc, 1977).

Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači pa se boste lahko udeležili brezplačneg vodenega ogleda razstave in delavnice za otroke in družine. 

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki se ji pridružujejo tudi številne druge kulturne ustanove s programi iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture in zgodovine. V okviru Poletne muzejske noči kulturne ustanove na privlačen način predstavljajo javnosti svoje vsebine in omogočajo sproščeno druženje, povezovanje in  preživljanja prostega časa. Ideja, ki se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini, že vrsto let omogoča koristno in prijetno seznanjanje javnosti s kulturnimi prostori z namenom, da jih približa čim širšemu krogu ljudi.


Program: 

Neme podobe slovenskega filma
Damjan Kozole, Slovenija, 1995, DCP, čb/barvni, 24'
Arhivsko-dokumentarni film po scenariju Silvana Furlana, ki se začne tam, kjer se prične slovenska kinematografija: v Ljutomeru leta 1905. Po tej letnici prikaže in s komentarjem povzame vse ključne fragmente iz nemega obdobja slovenskega filma in se zaključi leta 1938 s prihodom zvoka.

To so gadi
Jože Bevc, Slovenija (Jugoslavija), 1977, DCP (posneto na 35mm), 1.37, barvni, 95'
V ljubljanski predmestni hiši živi voznik avtobusa Štebe, vdovec s petimi sinovi, za katere skrbi gospodinja Rozi. Živahni in navihani fantje s svojimi potegavščinami spravljajo v obup tako Rozi kot vso sosesko, potem pa na vrata potrka živahna in svojeglava Rozina nečakinja Meri. Burka z mestne periferije in ena najbolj priljubljenih slovenskih komedij.

Program smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Zavodom za kulturne dejavnosti Vertigo.

Brezplačne vstopnice!