arhivirana novica

Noč kratkih filmov 2020

Med dvema točkama v prostoru
zmeraj lahko potegneš ravno črto
a kje je pot med istim krajem

- Tomaž Šalamun

 


Najdaljšo noč v letu nam bodo tudi v anno horribili 2020 tradicionalno krajšali kratki filmi. A ker so vrata kinodvoran še zmeraj zapahnjena, smo se v Kinoteki odločili, da dva programa izbranih kratkometražcev s pomočjo Baze slovenskih filmov gledalcem izjemoma ponudimo preko spleta.

Na najdaljšo noč, ki povezuje 21. in 22. december (od sončnega zahoda do sončnega vzhoda, to je od 16.19 v ponedeljek do 7.41 naslednjega jutra), si boste lahko ogledali kuriran program animiranih filmov za otroke in družine in tematski program za odrasleKje je pot med istim krajem”. Programa v dneh številnih fizičnih in umskih pregrad premišljata esenco gibanja v najširšem pomenu besede. V letu lockdownov se zdi, kakor da se je vse ustavilo in obstalo, hkrati pa se v tem mirovanju mnogotere stvari okoli nas pospešeno in nepovratno spreminjajo. Medtem ko pogrešamo izlete in popotovanja, smo še vedno potniki na potovanjih v neke drugačne, včasih srhljive, drugič spet osvobajajoče kraje. Odgovor na to, kakšno bo življenje po epidemiji, je neznanka, a upamo si reči, da so lahko filmi s programa dobra iztočnica za razmislek … razmislek, ki vas bo katapultiral na popotovanje po labirintih individuuma in družbe.

Še nekaj zanimivosti in napotkov za gledanje: pri pripravi filmskega programa smo se obrnili tudi na Slovenski filmski arhiv in na AGRFT, od koder smo iz arhivov pripeljali nekatere bisere iz zakladnice zgodovine slovenskega filma. V siceršnjih pogojih bi te filme zavrteli z izvornih 35-mm ali 16-mm nosilcev, za spletno projekcijo pa smo jih lahko digitalizirali le iz Beta kaset. Kakovost slike – za katero smo sicer ocenili, da vendarle zadostno predstavlja izvorno gledalsko izkušnjo – opozarja na dejstvo, da brez obsežne sistemske digitalizacije filmske dediščine iz dneva v dan izgubljamo koščke zgodovine slovenskega filma. Kurirana programa sta objavljena v zaporedju, ki ga gledalcu priporočamo.

Noč kratkih filmov 2020 smo v Slovenski kinoteki organizirali v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov in Društvom Kraken. Za pomoč pri izvedbi dogodka se posebej zahvaljujemo Tatjani Rezec Stibilj, Romanu Marinku (SFA), Ljiljani Bibič, Mihi Grumu, Marku Naberšniku (AGRFT), Nerini Kocjančič (SFC), Akademiji umetnosti v Novi Gorici in seveda vsem avtoricam in avtorjem ter produkcijam filmov.

 

Program animiranih filmov za otroke in družine

1. Koyaa: Zmrzljivi šal, Kolja Saksida, 2017, 3'

2. Bližnje srečanje, Filip Bihar, Samo Bihar, Antonella D'Amico, Miha Oven, Anja Zadnik, 2017, 3'

3. Kar od nekod, Žiga Stupica, 2018, 5'

4. Peter Peter, Katarina Nikolov, 2015, 11'

5. Princ Ki-Ki-Do: Begunec, Grega Mastnak, 2018, 5'

6. Cipercoper, Boris Dolenc, Jernej Žmitek, 2014, 16'

 

Kje je pot med istim krajem

1. Delo, Timon Leder, Urban Breznik, 2008, 5'

2. Kmetijskega proizvajalca Mikolaša prvi dopust, Filip Robar Dorin, 1984, 10'

3. Tetka Milena, Mila Peršin, 2019, 9'

4. Okrog obrnjen zrak, Ester Ivakič, 2020, 8'

5. Jogi in škatla, Áron Horváth Botka, 2016, 18'

6. Mesto umora, Zoran Živulović, 1994, 25'

7. Promiskuiteta, Mako Sajko, 1974, 10'

Projekcije si lahko ogledate tukaj.