arhivirana novica

Nagrajenec Prešernovega sklada Matjaž Ivanišin – kratki filmi

V Kinoteki obožujemo filme Matjaža Ivanišina. Občudujemo vprašanja in izpraševanja, ki jih izbrska iz vsakdanjika, njegov pretanjen čut za nianse človeškega, njegov (p)oseben zorni kot in, ne nazadnje, njegovo posvečeno raziskovanje filmske govorice, ki se spreminja iz filma v film, prilagaja vsaki novi snovi, ki jo avtor nežno in hkrati pronicljivo obravnava.
S programom filmov, ki ga na ogled ponujamo na slovenski kulturni praznik, 8. februarja od 18. do 24. ure na Bazi slovenskih filmov (www.bsf.si), se oziramo na začetke Ivanišinove ustvarjalne poti, ki pa, značilno za udaren umetniški izraz, aktualno komunicira s sedanjostjo. Poleg programa filmov si boste lahko ogledali tudi kratek pogovor z letošnjim prejemnikom nagrade Prešernovega sklada Matjažem Ivanišinom, ki bo spregovoril o svojih prvih srečanjih s filmom in o tem, kako ti v njegovem ustvarjanju in načinu dela odzvanjajo danes.
Vljudno vabljeni v družbo enega najpomembnejših slovenskih filmarjev, režiserju pa iskrene čestitke za prejem najvišje državne nagrade za umetniške dosežke za leto 2021!

Za pomoč pri izvedbi dogodka se zahvaljujemo Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, produkcijski hiši Vertigo, Filmoteki in Matjažu Ivanišinu.


Filmi na sporedu:

Che Sara

Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2002, 16mm, barvni, 19'
»Potem sem se pa obrnila in v trenutku sem vedela, da je to Bog Oče. Bil je veličasten, velik, jaz sem bila proti njemu kot mravljica. Rekel mi je, da sem izbrana za več nalog, ena od teh je tudi, da bom rodila Jezusa.« Sara, 15 let
Dokumentarni film o dekletu, ki je v stiku z Bogom in ki svoje božansko poslanstvo na tem svetu tudi uresničuje.


Quick View

Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2005, 16mm, barvni, 23’
Desetletni Gregor je v očetovih očeh bodoči wimbledonski prvak in zato brez trdega treninga ne gre. Gospa Vlasta se po hčerkinem odhodu na zmenek počuti osamljeno, a njeno samoto prekine sosed. Ana zamuja na pomemben družinski dogodek, kjer njeno družino tiho pretrese dejstvo, da je njen novi fant Adam temnopolt. Triptih, ki bežno, a z ostrino britve pokuka v dinamiko treh slovenskih družin.


Biotehniška fakulteta, Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2011, digitalni format, barvni, 5’
Hiša na Jurčkovi, Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2011, digitalni format, barvni, 5’
Odpad, Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2011, digitalni format, barvni, 4’
Trg in zunanji oltar na Brezjah, Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2011, digitalni format, barvni, 5'

Štirje filmi v režiji Matjaža Ivanišina so nastali v okviru projekta Majhno in pametno – ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu v produkciji Vertiga in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje – MAO, posvečenega slovenskim arhitekturnim dosežkom in stališču, da arhitektura ni statična, temveč dinamična, živa stvar. Štiri zanimive lokacije gostijo štiri kratke zgodbe in forma se zabavno spoji z vsebino.do na voljo na nasl

Filmi bodo na voljo na tej povezavi.