arhivirana novica

poletje v muzeju slovenskih filmskih igralcev v divači

Mladost na pohodu

Izbrali smo nekaj mladinskih klasik. Čeprav se filmi med seboj razlikujejo, je vsem skupno to, da so sklenili na filmski trak trajno vpisati igriv, lahkoten, poletni princip življenja. Druži jih brezčasna obravnava mladostniških peripetij, ne da bi se pri tem odpovedali slikanju večnih dilem, ki mladosti naravno pritičejo in za katere je obče znano, da niso omejeni na šoloobvezne, dijaške in študentske generacije.

Mladinski film je zanimiv žanr že zato, ker junake zaznamuje kritični dogodek, ki razveljavi naivno razumevanje sveta in nalaga nove odgovornosti; je poučen, toda v službi slavljenja določene neodtujljive svobode. Smetana slovenskega mladinskega filma torej še tako hudo krizo razreši srečno: v kontekstu ljubezni in tovarištva, v piranski mesečini, ob disko plesu ali tabornem ognju. Vsakršno zagato spremlja veseli duh uporništva in svobodno zasledovanje želja. Kratek izbor prinaša filme, ki so oblikovali podobe mladosti pa tudi urbanega ter dopustniškega življenja od 60. let dalje. Od tedaj se je veliko spremenilo, toda iz njihovih zgodb je videti, da poletje ostaja vedno isto.

Vabimo vas torej, če dopustujete ali ne, da na borjaču z večno mladimi filmskimi junaki proslavite neustavljivega duha vaše in naše mladosti.

Začenjamo s Poklonom Stanetu Severju, ki mu sledi Družinski dnevnik Jožeta Galeta s to veliko zvezdo slovenskega filma v glavni vlogi. Nadaljujemo z uspešnico Sreča na vrvici Janeta Kavčiča, ki je pomemben del kariere posvetil prav ustvarjanju za mladino in tako upravičeno zaslovel kot vrhunski režiser mladega igralca. Sreča na vrvici in Učna leta izumitelja Polža sta deli, ki po zaslugi Kavčičevega občutka za zapleteno dinamiko mladostniških sanj in hrepenenj sodita na sam vrh lestvice tega žanra. Ko zorijo jagode Rajka Ranfla, posnet po romanu Branke Jurce, spregovori o naivnosti, iluzijah in sprejemanju odgovornosti v času pubertetne krize. S Poletjem v školjki, najstniško glasbeno-plesno romantično komedijo Tuga Štiglica, potujemo v osemdeseta in na ozke ulice Pirana. Otroška komedija Maja in vesoljček, še en Kavčičev izdelek, se odvija blizu nas – na Krasu, in odmeva dvojno, z legendarno glasbeno točko v Postojnski jami ter enim najbolj nenavadnih scenarijev v domači zgodovini tega žanra. Poletje na borjaču zaključujemo s taborniškim hitom Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja.

Ivana Novak

program

 • 5.7. petek: POKLON Stanetu Severju kulturno glasbeni program, ob 21.30 projekcija filma Trenutki odločitve (František Čap, 1955, 98')

LETNI KINO slovenskih mladinskih filmskih klasik Mladost na pohodu

 • 12.7. petek ob 21.30: Družinski dnevnik (Jože Gale, 1961, 79')

 • 19.7. petek ob 21.30: Sreča na vrvici (Jane Kavčič, 1977, 82')

 • 26.7. petek ob 21.30: Ko zorijo jagode (Rajko Ranfl, 1978, 94')

 • 2.8. petek ob 21.30: Poletje v školjki (Tugo Štiglic, 1986, 94')

 • 9.8. petek ob 21.30: Učna leta izumitelja Polža (Jane Kavčič, 1982, 88')

 • 16.8. petek ob 21.30: Maja in vesoljček (Jane Kavčič, 1988, 76')

 • 23.8. petek ob 21.30: Večer Slovenskega filmskega arhiva: Izbor kratkih filmov

 • 30.8. petek ob 21.00: Gremo mi po svoje (Miha Hočevar, 2010, 92')

Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev. V primeru dežja ali burje program Letnega kina odpade – za natančne informacije na dan dogodka glej spletno stran Muzeja slovenskih filmskih igralcev. Vsi filmi bodo predvajani s 35-mm filmskega traku!

V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE - RECIKLIRAMO PODOBE

Na delavnicah spoznavamo in raziskujemo, kako lahko iz odpadnih in naravnih materialov, ki jih najdemo bolj kot ne povsod okoli nas, naredimo celo vrsto uporabnih in okrasnih izdelkov. Navdih za igrivo ustvarjanje črpamo iz sveta filma in filmskih podob.

Delavnice so namenjene otrokom in mladim od šestega leta dalje, dobrodošli pa so tudi starši. Delavnice pripravlja Društvo GUMB.

 • petek 19. julij, med 17. in 19. uro: Filmski mobile

Veš kako izgleda filmski trak, s pomočjo katerega se predvajajo filmi v kinodvoranah? Na julijski delavnic se bomo z njim poigrali in si izdelali vsak svojo visečo gibljivo konstrukcijo - mobile. Ko bo skozi naše konstrukcije posijalo sonce, bodo prej negibne filmske podobe zopet oživele.

 • petek 30. avgust, med 17. in 19. uro: Gibljive lutke

Na avgustovski delavnici bomo iz kartona in papirja izdelovali dvodimenzionalne lutke s premikajočimi rokami in nogami ali pa glavami in repi. Skupaj z njimi bomo na krilih domišljije poleteli po raznolikih filmskih pokrajinah - od prerij divjega zahoda pa vse do kraterjev na luni.

DELAVNICA IGRANEGA FILMA

 • med 5. in 9. avgustom

V sodelovanju z Društvom zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega organiziramo petdnevno delavnico igranega filma, katere končni rezultat bo kratki igrani film.

Delavnica je namenjena otrokom med 11. in 16. letom starosti, ki bodo v skupini zasnovali idejo za film, si razdelili naloge, ki jih bodo pri izdelavi filma opravljali (igra, snemanje, montaža …) ter posneli kratki igrani film.

Več o delavnici in o prijavah na spletni strani Muzeja slovenskih filmskih igralcev