arhivirana novica

trije restavrirani filmi kinoteke v portorožu

Festival slovenskega filma je na spored letošnje edicije v okviru retrospektive Karpa Godine, letošnjega Badjurovega nagrajenca, uvrstil režiserjeve tri najzgodnejše filme, ki jih je Kinoteka restavrirala pomladi letos: Pes in Divjad iz leta 1966 ter Anno Passato iz leta 1966. Filmi bodo predvajani v sredo, 11. septembra, ob 19.00 v Glavni dvorani v Portorožu.

Ob tej priložnosti iz srca čestitamo režiserju, direktorju fotografije, pedagogu in dragemu prijatelju Kinoteke za zasluženo Badjurovo nagrado.

Tri dela, posneta na 8-mm filmski trak, so pri zapletenem in pionirskem postopku obdelave in prenosu na 35-mm filmski trak terjala povezovanje z vodilnimi področnimi strokovnjaki iz tujine, laboratorijem La Camera Ottica iz Gorice in Avstrijskim filmskim muzejem na Dunaju.

Že maja 2013 je Kinoteka rezultate svojega dela premierno predstavila na najstarejšem in enim najbolj uglednih festivalov kratkega filma v nemškem Oberhausnu, ki je k sorodnim predstavitvam poleg Slovenske kinoteke povabil samo še Francosko kinoteko in Pacifiški filmski arhiv.

Po poročanju tujega strokovnega tiska se je Kinoteka v elitni družbi odrezala več kot odlično: "After cinema back to celluloid", Senses of Cinema

Julija 2013 je Kinoteka isti program pred navdušeno šeststoglavo množico predstavila v Italiji, na goriški filmski manifestaciji Premio Sergio Amidei. Do konca leta bo Kinoteka oktobra nastopila še v Filmskem muzeju v Munchnu in novembra v Frankfurtu, takoj v začetku leta 2014 pa bo gostovala v legendarnem newyorškem Anthology Film Archives.

projekt restavriranja

V letu 2010 je Slovenska kinoteka pričela s sistematičnim ustvarjanjem posebnih zbirk, pri čemer se je osredotočila na poprej spregledano zgodovino slovenskega avantgardnega oziroma eksperimentalnega filma.

Pri tem nas je vodilo prepričanje, da ne gre zgolj za izjemno pomemben del slovenske, pač pa mednarodne filmske dediščine. Napovedi so se kmalu izkazale za pravilne, med drugim je Kinoteka po zaslugi svojih posebnih zbirk leta 2012 na kongresu v Pekingu naposled postala polnopravna članica FIAF-a, Mednarodnega združenja filmskih arhivov in kinotek.

Retrospektiva Karpa Godine, sreda, 11. 9., ob 21.00, Glavna dvorana Avditorija Portorož (povezava: Program)