vzgojno-izobraževalne vsebine ob razstavah

Z 22. oktobrom se na Miklošičevi ulici 28 odpirajo novi razstavni prostori Slovenske kinoteke. V šolskem letu 2020/2021 bosta na ogled dve razstavi – Stoletnica. Fellini v svetu in France Štiglic. Poleg tega omogočamo tudi vodenje po delovnih prostorih in depojih Slovenske kinoteke, ki se nahajajo na Muzejski ploščadi, Metelkova 2a.

Gostujoča razstava Stoletnica. Fellini v svetu je posvečena italijanskemu velikanu filmske umetnosti Federicu Felliniju (1920–1993) in obeležuje 100 let od rojstva tega filmskega genija. Na razstavi bodo različni predmeti, risbe, fotografije, plakati, kostumi in video gradivo obiskovalcem predstavili in približali življenje in delo Federica Fellinija.
Učencem osnovnih šol (z izbirnim predmetom Filmska vzgoja) in učencem srednjih šol ponujamo vodeni ogled po razstavi, ki je prilagojen starosti in predhodnemu znanju ter ga bomo opremili tudi z dodatnimi tematskimi vzgojno-izobraževalnimi vsebinami.
Razstava bo odprta od 22. oktobra do 6. decembra 2020.

Z januarjem 2021 bomo v muzejskih prostorih Slovenske kinoteke odprli razstavo France Štiglic, posvečeno življenju in delu slovenskega režiserja Franceta Štiglica (1919–1993), ki sodi v sam vrh domače kinematografije in predstavlja enega izmed pionirjev filmske kulture in umetnosti v Sloveniji.
Učencem osnovnih šol in učencem srednjih šol bomo nudili vodeni ogled po razstavi, ki bo prilagojen starosti in predhodnemu znanju ter bo opremljen z dodatnimi tematskimi vzgojno-izobraževalnimi vsebinami. Poleg tega bo šolskim skupinam na voljo ogled izbranih Štigličevih filmov. Mednje sodijo filmske klasike kot so Na svoji zemlji (1948), Dolina miru (1956), Balada o trobenti in oblaku (1961), Tistega lepega dne (1962), Ne joči, Peter (1964), Pastirci (1973) in Povest o dobrih ljudeh (1975). Slednji bodo različnim starostnim skupinam priporočeni glede na njihovo vsebinsko, estetsko in idejno zasnovo.
Razstava bo predvidoma odprta od januarja do junija 2021.

Na vodenem ogledu delovnih prostorov in depojev Slovenske kinoteke učencem osnovnih in srednjih šol (z izbirnim predmetom Filmska vzgoja ali Film) predstavimo zgodovino Kinoteke in njene dejavnosti ter jih popeljemo v zakulisje arhivske in muzejske zbirke Slovenske kinoteke. Učenci se bodo seznanili s filmsko dediščino in njenim hranjenjem. Spoznali bodo osnove filmske tehnologije ter zgodovinski razvoj filma in z njim povezane tehnologije. S pomočjo predstavitve muzejskih predmetov se bodo seznanili tudi z osnovnimi zakonitostmi filmskega jezika in nastajanjem filma.
Vodenje po razstavi je mogoče od ponedeljka do petka, med 8. in 16. uro ob predhodnem dogovoru.

Zaradi trenutnih omejitev in priporočil NIJZ v povezavi z epidemijo covid-19 ter informacij, povezanih z izvajanjem vzgojno-izobraževalnih vsebin, vas prosimo, da se na nas obrnete preko elektronske pošte ali telefona.

Vljudno vas vabimo, da se za dodatne informacije o obisku in vodenju po razstavah ter prijave obrnete na:
Vitja Dominkuš Dreu, koordinator pedagoško-andragoških dejavnosti
izobrazevanje@kinoteka.si
040 419 962