Pojdite na vsebino
prizor iz filma Kraljestvo vzhajajoče lune

Kinotečni abonmaji se odvijajo enkrat mesečno ter vključujejo osem filmskih predstav in vstop na aktualno kinotečno razstavo ali razstavo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači. Nudimo tri programe, ki so tematsko obarvani in osredotočeni na različne filmske žanre. Družinski abonma z naslovom Velike pustolovščine malih junakov postavlja v ospredje klasične in prepoznavne pustolovske filme, v katerih se mladi protagonisti zapletajo v dogodivščine znotraj resničnega in fantazijskega sveta. Dijaški abonma se pod naslovom S smehom nad življenjske tegobe posveča nekoliko temačnejšim komedijam, ki se humorno spopadajo z resnejšimi in obskurnimi temami človeškega življenja. Študentski abonma pa pod drobnogled vzame eno aktualnejših tematik – umetno inteligenco. Znanstvenofantastične klasike, v katerih si nasproti stojita človek in tehnologija, nas čakajo v (Ne)ustavljivem pohodu nove inteligence.

Družinski abonma: Velike pustolovščine malih junakov

prizor iz filma E. T. – Vesoljček

24. 9. ob 17.00
Skupino vesoljskih botanikov med nočnim izletom na Zemlji zaloti ameriška vladna agencija. V naglici vesoljčki enega svojih pozabijo na planetu, ki do tujih bitij ne kaže znakov naklonjenosti. Izgubljenega vesoljčka za svojega vzame skupina otrok. Skupaj iščejo način, kako prijaznega obiskovalca spraviti nazaj domov.

prizor iz filma Kekec

22. 10. ob 17.00
V alpski dolini stoji idilična vasica, v gorah pa na nasprotnih straneh brezna živita zeliščar Kosobrin in divji lovec Bedanec, ki mu služi deklica Mojca. Mojca Kosobrinu potoži nad svojim težkim življenjem in starček jo vzame k sebi, čeprav se hudo boji Bedanca. Bedanec ga res ujame in priveže k drevesu. Reši ga Kekec, vesel in pogumen deček … Otroška pravljica iz bukoličnega sveta.

prizor iz filma Deček in svet

26. 11. ob 17.00
Igrivi in brezskrbni deček odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje te idile je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. Tu življenje teče povsem drugače kot v podeželskem svetu, čigar idilo poudarjajo žive barve na belem ozadju in zvok flavte. Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe, potrošništva, medijev in industrializacije, podana s perspektive dečka, ki išče svoje mesto v svetu.

prizor iz filma Ostani z menoj

17. 12. ob 17.00
Štirje prijatelji, Geordie, Chris, Teddy in Vern, se odpravijo na pustolovščino, da bi našli truplo pogrešanega najstnika njihovih let. Eden izmed njih je namreč slišal govorico, da ga je višje ob progi povozil vlak. Čudovita zgodba o odraščanju in toplih medsebojnih odnosih mladostnikov. Nenavadna zgodba Stephena Kinga in verjetno ena izmed najboljših ekranizacij njegovih romanov.

prizor iz filma Kje je hiša mojega prijatelja?

14. 1. ob 17.00
Na iranskem podeželju osnovnošolec Ahmed po napornem pouku, pri katerem učitelj zagrozi, da bo tisti, ki naslednji dan ne bo imel domače naloge, izključen iz šole, zgrožen ugotovi, da je v svojo torbo pomotoma pospravil zvezek sošolca. Ahmed se kljub nasprotovanju staršev odpravi čez hribe v sosednjo vas, kjer naj bi živel sošolec, vendar imajo tam vse ulice in vsi ljudje enaka imena. Ob Ahmedovem prizadevanju se izrišeta izčrpen portret ruralne iranske družbe in poglobljena prispodoba pomena zavedanja osebne odgovornosti.

prizor iz filma Dobrodošli ali nezaposlenim vstop prepovedan

11. 2. ob 17.00
V filmu se skriva nenavadno odkrit naskok na pojem avtoritete, ki pa je mladi tovariši v poletnem taboru ne rušijo z zahodnjaškimi idejami individualizma ali anarhizma, marveč z veličastno demonstracijo povsem izvirne solidarnosti. Pionirji Elema Klimova se pridno učijo in delajo, spoštujejo starše in starejše, so zvesti in iskreni tovariši, držijo dano besedo in hodijo po poti najboljših zgledov…

10. 3. ob 17.00
V majhnem slovenskem mestu teče življenje tudi med nemško okupacijo navidez mirno in brez zapletov. Ta mir pa ni po volji otrok, ki so nezadovoljni s pasivnostjo svojih staršev, zato ustanovijo odporniško organizacijo in se lotijo prvih akcij. Nemci poostrijo nadzor, vendar skritega nasprotnika ne morejo odkriti. Drama o otrocih kot vojnih junakih.

prizor iz filma Kraljestvo vzhajajoče lune

14. 4. ob 17.00
Mali otok v Novi Angliji, poleti leta 1965. Na smrt zaljubljena dvanajstletnika skleneta skrivni dogovor, in ob zori skupaj pobegneta v divjino. Ko zagnani vodnik v šotoru najde Samovo »pismo o odpovedi« in Suzyjina starša odkrijeta, da so njuno hčer ugrabili »norci v bež uniformah«, se sproži mrzlična iskalna akcija, ki jo vodi osamljeni in melanholičen lokalni šerif. Medtem ko kljubovalno dejanje mladih zaljubljencev povzroča pravi pretres v mirni otoški skupnosti, pa se nedaleč stran pripravlja nevihta bibličnih razsežnosti.

Dijaški abonma: S smehom nad življenjske tegobe

prizor iz filma Morilca na kolektivca

18. 10. ob 17.00
Po neuspešno izpeljani nalogi sta plačana morilca Ray (Colin Farrel) in Ken (Brendan Gleeson) poslana v Brugge – slikovito belgijsko mestece, kjer naj bi si odpočila pred začetkom naslednje misije. Tam zapadeta vsak v svojo eksistencialno krizo in se soočita z lastnimi moralnimi dilemami. Kmalu se jima pridruži še šef Harry (Ralph Fiennes), ki želi odpraviti njune pretekle napake. Kriminalka, ki poka od temačnega humorja, polnega cinizma, sarkazma in prevpraševanja človeške morale.

prizor iz filma Daleč potujejo oblaki

22. 11. ob 17.00
Lauri Koponen je voznik tramvaja, ki živi v Helsinkih in zaradi zmanjševanja števila zaposlenih v podjetju izgubi zaposlitev. Tudi njegova žena Ilona, ki dela kot vodja strežbe v restavraciji Dubrovnik, izgubi službo zaradi zadolženosti restavracije pri banki. Zakonca iščeta drugo zaposlitev, toda na zavodu za zaposlovanje ni nobene ponudbe … Film o ljudeh »starega kova« v sodobnem svetu.

prizor iz filma Veliki diktator

20. 12. ob 17.00
Chaplinov prvi povsem zvočni film, satirična kritika nacizma, v kateri Charlie igra dvojno vlogo revnega židovskega brivca in diktatorja Adenoida Hynkela iz Tomanie. Edinstvena zmes tragedije, komedije, satire in mirovništva; dokument žalostnega obdobja človeške zgodovine, ko je po svetu razsajala norost in teptala vrednote človečnosti.

prizor iz filma Poletje v zlati dolini

24. 1. ob 17.00
Fikret Varupa, šestnajstletnik iz Sarajeva, na očetovem pogrebu spozna, da oče dolguje denar Hamidu, človeku, ki ga Fikret sploh ne pozna. Dolg je zelo velik in Hamid seveda noče, da bi šel s truplom v grob, zato ga prenese z očeta na sina. Fikret se odloči, da bo »odrešil očetovo dušo«. V želji, da povrne očetov dolg in ohrani ponos, se spusti v resnični svet Sarajeva, kjer vladajo povojni kaos, beda in siromaštvo.

prizor iz filma Stereotip

14. 2. ob 17.00
Marjetka že deset let živi s slikarjem Maksom, brezkompromisnim konceptualistom. Ko sta začela, je vse kazalo drugače: Maks je bil duhovit, šarmanten, talentiran in perspektiven, zato se je Marjetka zaposlila, da ju preživi do »slave in uspeha«. Duhovit je še danes, le slave in denarja ni. In ko Marjetka nekaj dni po 30. rojstnem dnevu, polna dvomov v način življenja, ki ji ni po godu, spozna, da Maks ni le nepopravljivi boem, lenuh in sarkast, temveč tudi kurbir, se odloči, da bo spremenila življenje. In to zelo radikalno.

prizor iz filma Plavolaskine ljubezni

27. 3. ob 17.00
V tovarni čevljev v zakotnem češkem mestecu delajo samo ženske, zato dekleta tam ne morejo najti fanta, kaj šele moža. O moških lahko samo sanjarijo in tudi rešitev, ki jo je za njihovo osamljenost poiskal direktor tovarne, je vse prej kot primerna. Na njegovo prošnjo se v mestecu nastani enota rezervistov, neprivlačnih možakarjev srednjih let, ki so v glavnem poročeni. Še najbolje jo odnese mlada Andula, ki se zaljubi v člana glasbene skupine iz Prage in tako ubeži dolgčasu svojega siceršnjega življenja. Toda njen sen o srečni ljubezni se kmalu razblini.

prizor iz filma Ameriški psiho

24. 4. ob 17.00
Na Wall Streetu zaposleni Patrick Bateman živi življenje, posvečeno kopičenju denarja, trendovskim restavracijam in priznanim blagovnim znamkam. Fina oblačila, avtomobili, vina, prebivališča – vse obstaja le zato, da narediš vtis, da izigraš (in po možnosti osramotiš) drugega. Kadar se Patrick ne ukvarja z izpopolnjevanjem svojega telesa, oblikovanjem popolne poslovne vizitke ali iskanjem drugih statusnih simbolov, se posveča svojemu drugemu poklicu – Patrick je tudi serijski morilec.

prizor iz filma Pravilo igre

22. 5. ob 17.00
Junaški vojni pilot je zaljubljen v ženo premožnega aristokrata. Aristokrat v svojem podeželskem dvorcu priredi lovsko zabavo, ki se je poleg njega in žene udeležijo še njegova ljubica, zaljubljeni pilot in pilotov prijatelj. Napeta, tragikomična, a zato nič manj poetična in za svoj čas hudo kontroverzna kritika dekadentne evropske buržoazije na pragu druge svetovne vojne in lastnega razkroja.

Študentski abonma: (Ne)ustavljivi pohod nove inteligence

prizor iz filma 2046

24. 10. ob 21.00
V ne tako oddaljeni prihodnosti je celotna Zemlja povezana z obsežnim železniškim omrežjem. Na vlaku poskušajo osamljeni potniki doseči skrivnostno sobo 2046. V tej sobi naj ne bi prihajalo do nikakršnih sprememb – nobene izgube ali žalosti. V filmu se spretno prepletajo podobe preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki odpirajo vprašanja medčloveških odnosov – ljubezni in osamljenosti.

prizor iz filma Alphaville

21. 11. ob 21.00
Zasebni detektiv Lemmy Caution prispe v Alphaville, futuristično mesto na drugem planetu, ki ga nadzoruje tiranski računalnik Alpha 60. Detektivov ameriški značaj je v nasprotju z mestnimi zakoni, ki prepovedujejo ljubezen in izražanje mnenj. Zaljubi se v lepo, vendar čustveno otopelo dekle in z njo poskuša pobegniti iz mesta. Godardovsko razigrana zmes znanstvene fantastike, filma noir in usodne romance.

prizor iz filma Terminator 2

19. 12. ob 21.00
Leta 2029 se med kiborgi in ljudmi še zmeraj bije srdit boj. Tokrat obe strani v leto 1995 pošljeta svojega terminatorja. Kot obljubljeno se T-800 vrne, a reprogramiran se postavi v bran mlademu Johnu in Sarah Connor, ki jima po življenju streže najnaprednejši stroj za ubijanje, Skynetov kiborg iz tekoče kovine. Klasična ZF epopeja apokaliptičnih razsežnosti Jamesa Camerona je ob izidu obveljala za najdražji film vseh časov in za eno redkih nadaljevanj, ki se v vseh pogledih kosa s predhodnikom.

prizor iz filma A.I. umetna inteligenca

23. 1. ob 21.00
V prihodnosti si starši brez otrok ali starši, travmatizirani zaradi izgube otroka, lahko omislijo robotski nadomestek, ki je zmožen v popolnosti emulirati tako človeške misli kot čustva. Film pripoveduje zgodbo takšne majhne umetne inteligence, ki jo človeški starši zapustijo v gozdu, nato pa osamljena tava po svetu in se skuša vrniti k mami. Takojšnja klasika znanstveno fantastičnega žanra, znamenita tudi zato, ker jo je že od sedemdesetih let dalje želel posneti Stanley Kubrick, nato pa je nekaj let pred smrtjo štafeto predal Spielbergu.

prizor iz filma Test pilota Pirxa

20. 2. ob 21.00
Nekoč v prihodnosti človeška civilizacija izumi razumne robote, ki se navzven po ničemer ne razlikujejo od svojih stvariteljev. Raketni pilot Pirx (sicer eden stalnih junakov Lemovih kratkih zgodb) je izbran, da poda končno sodbo o tem, ali roboti res lahko nadomestijo ljudi pri tako težavnih podvigih, kot je potovanje po vesolju. S posadko, ki jo sestavljajo tako ljudje kot roboti, Pirx odpotuje na nevarno vesoljsko misijo, pri čemer ne ve, kdo izmed njegovih podrejenih je človek in kdo robot.

prizor iz filma Peti element

26. 3. ob 21.00
Nekje v daljni prihodnosti človeštvu grozi apokalipsa, ki jo lahko prepreči zgolj skrivnostni peti element. Ta se na Zemlji pojavi kot ženska z imenom Leeloo. Ko pade v taksi Korbena Dallasa se ta odloči, da bo na videz krhki vesoljski bojevnici pomagal preprečiti apokalipso. Eden najdražjih evropskih filmov vseh časov, fascinanten predvsem zaradi svoje stripovske, neverjetno barvite in domišljene vizije urbane arhitekture prihodnosti.

prizor iz filma Solaris

23. 4. ob 21.00
Sociopsihologa pošljejo raziskat nenavadno dogajanje na orbitalni postaji planeta Solaris, kjer v stiku z neznano inteligenco prebivajo trije znanstveniki. Izkaže se, da je razmišljajoče bitje planet sam ter da niso znanstveniki tisti, ki raziskujejo tujo inteligenco, temveč slednja prek njih raziskuje človeško vrsto. Epski znanstvenofantastični film o moralni odgovornosti znanosti, obenem pa nič manj epska ljubezenska zgodba.

prizor iz filma Metropolis

21. 5. ob 21.00
V distopični družbi prihodnosti vladajoči razred bogatih živi v luksuznih stolpnicah visoko pod nebom, mase zasužnjenih delavcev pa globoko pod zemljo garajo in ohranjajo metropolo pri življenju. Glavni junak, sin okrutnega vladarja, nekega dne spozna lepo delavko, ki mu odpre razvajene oči. Ogorčen nad socialnimi krivicami začne svoj humanitarni boj, ki se prek rušilnega delavskega upora bibličnih razsežnosti obrestuje v socialni reformi.