Pojdite na vsebino

Na Poletno muzejsko noč bodo vrata slovenskih muzejev in galerij odprta pozno v noč. V soboto, 17. junija, vas od 18h do polnoči vabimo na brezplačen ogled naše zbirke filmskih projektorjev, ogled filma in poseben pogovor ob razstavi France Štiglic: filmska zapuščina.

PROGRAM:

18.00 / Odprtje in vodstvo po razstavi PROJEKTORJI – STOLETJE FILMSKIH NAPRAV
(Metelkova 2a)
Stoletja filma ne bi bilo brez stoletja filmskih naprav – od težkih kovinskih strojev za predvajanje filmskega traku do sodobnih digitalnih projektorjev. Razstava ponuja vpogled v naprave, ki so zadnjih sto let osvetljevale slovenske kinodvorane in sooblikovale našo izkušnjo gledanja filmov na velikem platnu.

18.00 / Film Poletna zgodba (Eric Rohmer, 1996)
(Slovenska kinoteka, Dvorana Silvana Furlana, Miklošičeva 28)
Mladenič Gaspard (Melvil Poupard) poleti odpotuje v majhno letoviško mestece na severni francoski obali in upa, da bo tam srečal Leno – dekle, v katero je zaljubljen. Kmalu po prihodu spozna Margot, ki je zaposlena v pekarni njegove tete. Med mladima se splete prijateljstvo. Skupaj prebijata prosti čas in razpravljata o Gaspardovem odnosu do Lene.

20.00 / Ustvarjanje s Francetom Štiglicem
(Slovenska kinoteka, razstavni prostori, Miklošičeva 28)
V okviru akcije Poletna muzejska noč bomo pripravili poseben pogovor ob razstavi France Štiglic: filmska zapuščina. Varja Močnik se bo o delu in ustvarjanju z velikim režiserjem pogovarjala z igralkama Majdo Grbac in Olgo Kacjan, ki sta nastopali v Štigličevem filmu Povest o dobrih ljudeh (1975).

Prijave in informacije na: izobrazevanje@kinoteka.si.

Aktualno