Pojdite na vsebino

Otroci, lepo vabljeni na Počitniški 3M, ki ga organiziramo Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Narodni muzej Slovenije – Metelkova (NMS), Slovenski etnografski muzej (SEM), Lončarski atelje SEM in Slovenska kinoteka.

Vsak dan bomo v drugem muzeju skozi igro, druženje in ustvarjanje osvajali umetnost, zgodovino, etnologijo ter kulturo!

Počitniški 3M bo letos potekal v dveh terminih:

 • termin: 8.–12. julija 2024 (prijave zbiramo do ponedeljka, 1. julija)
 • termin: 19.–23. avgusta 2024 (prijave zbiramo do ponedeljka, 12. avgusta)

Družili se bomo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti in vsakodnevno kosilo. Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom. Število prostih mest je omejeno. Počitniški teden lahko odpade zaradi premajhnega števila prijav. Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena. O vseh posebnostih vas bomo pravočasno obvestili.

Cena tedenskega programa je 140 EUR (za drugega otroka iz iste družine lahko uveljavljate 10 % popusta). Prijave za Počitniški 3M so mogoče le za cel teden! Zbiramo jih do zapolnitve mest oz. do tedna dni pred izvedbo termina. Prijave in dodatne informacije: Slovenska kinoteka (Metelkova 2a), Vitja Dominkuš Dreu, izobrazevanje@kinoteka.si.

Program:

 • Lončarski atelje SEM
  V lončarskem ateljeju se bomo to poletje znova prepustili domišljiji. Iz gline bomo oblikovali naše najljubše junake iz knjig in filmov. Naredili bomo tudi vse, kar sodi zraven – njihove prijatelje in nasprotnike, njihova domovanja, orodje, ki ga uporabljajo, živali (če jih imajo) in vse drugo, kar nam pride na misel ob njihovih zgodbah. Če nam bo na koncu ostalo še kaj časa, se bomo spoprijeli še z lončarskim kolesom, si s pomočjo mentorja naredili krožnik in ga po lončarsko okrasili.
 • Slovenski etnografski muzej
  Na potovanju med muzejskimi predmeti bomo raziskovali in odkrivali naš širni svet. Spoznavali bomo šege in navade, oblačila, hrano in izvedeli marsikaj zanimivega o življenju različnih ljudstev. Cilj našega potovanja, ki bo razburljivo, poučno in veselo, bo daljna Kitajska. Velik del počitniškega druženja bo namenjen tudi ustvarjanju, ki ga bomo povezali z igrami.
 • Slovenska kinoteka
  V Slovenski kinoteki se bomo tokrat podali na popotovanje po filmski zgodovini. Spoznavali bomo stroje, ki so nekoč predvajali gibljive podobe na filmskem traku, ter pogledali, kako so izgledali filmi, preden smo jim dodali barve in zvok. Na ustvarjalnih delavnicah bomo pobliže spoznali mnoge poklice in postopke, ki so nujni za nastanek filma – zgodborise, kostume, scenografijo in še marsikaj drugega. Sprehod skozi Kinoteko in filmsko zgodovino bomo zaključili z ogledom filma ali animacije.
 • Narodni muzej Slovenije
  Mladi raziskovalci, pozor, napnite ušesa! Stopili bomo v vlogo detektivov in se podali na lov za pogrešanim predmetom. Na muzejskih razstavah se skriva polno namigov, skrivnosti, zapletenih šifer in ugank. Le z ostrim umom in ekipnim delom nam bo uspelo odkriti zabrisano sled za izgubljenim predmetom. Če nam uspe, nas na koncu čaka nagrada in obilo ustvarjalne zabave!
 • Muzej sodobne umetnosti Metelkova
  To poletje bomo mojstri! Prisluhnili bomo stvarem, ki so se v našem muzeju pokvarile, poiskali bomo razloge za nedelovanje in ideje, kako naj se jih ponovno popravi. Predvsem pa si bomo ogledali simpatičen film Revolucija (1975) o vsakodnevnih stvareh v gospodinjstvu, ki se nenadoma začnejo kvariti. Prebrali bomo tudi strip članov skupine OHO, po katerem je film nastal, potem pa se lotili  animacije o stvareh, ki so se razjezile, naredile revolucijo in nehale (so)delovati.

Ekipa Počitniškega 3M se veseli, da boste z nami preživeli ustvarjalni teden!

Aktualno