Pojdite na vsebino

Foto: Manja Zore

Zapustil nas je scenarist, režiser, montažer in producent Filip Robar Dorin, vsestranski filmski ustvarjalec, ki je bil dejaven tako na področju dokumentarnega kot igranega filma. Posnel je vrsto kratkih in srednjemetražnih ter preko deset celovečernih filmov, med njimi Opre Roma (1983), Ovni in mamuti (1985) in Veter v mreži (1989), s katerimi se je zapisal v slovensko filmsko zgodovino. Znan je bil predvsem po združevanju dokumentarne in igrane forme. V svojih delih je pogosto obravnaval perečo družbeno problematiko, prikazoval življenja obstrancev, migrantskih delavcev, Romov, pa tudi otrok, posnel pa je tudi vrsto portretov slovenskih literatov in drugih umetnikov.

Dejaven je bil tudi kot producent (ustanovil je prvo neodvisno produkcijsko hišo v Sloveniji), pedagog (bil je asistent za filmsko režijo na ljubljanski AGRFT), pisatelj, publicit in prevajalec. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med drugim več zlatih aren na festivalu Jugoslovanskega filma v Pulju, nagrado Prešernovega sklada, veliko Prešernovo nagrado, nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti ter nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in TV-režije.

Leta 2017 je Slovenska kinoteka izdala knjigo Dialogi s Filipom, v kateri z Nerino T. Kocjančič na iskriv način izrišeta lik in delo tega velikega slovenskega filmskega ustvarjalca.    

Aktualno