Pojdite na vsebino

Ekran, revija za film in televizijo, je na 11. ediciji bienala Brumen, dveletnega pregleda najkakovostnejše slovenske produkcije vidnih sporočil, v kategoriji Publikacije prejela posebno omembo žirije za odlično slovensko oblikovanje 2024.

Letos so oblikovalci in oblikovalke na festival prijavili 300 projektov. Njihova dela je ocenjevala žirija priznanih tujih oblikovalcev in sicer Gerry Leonidas, Thierry Brunfaut, Lana Cavar, Perniclas Bedow ter slovenska žirantka Cvetka Požar.

Revija Ekran je prvič izšla oktobra 1962 na manjšem formatu v velikosti 14 x 20 cm. Po petih letih izhajanja je Ekran leta 1968 v želji po »večjih grafičnih možnostih« doživel svojo prvo vizualno prenovo in menjavo formata. V zadnjih šestih desetletjih se je njegova identiteta spremenila vsaj sedemkrat.

Skozi teh šest desetletij obstoja revije Ekran lahko, poleg sprememb, ki zadevajo oblikovanje in podobo revije, zasledujemo tudi samo zgodovino oblikovanja v našem prostoru. Revijo in njene naslovnice so oblikovali najrazličnejši oblikovalci, umetniki in ustvarjalci, med njimi Matjaž Klopčič, Drago Kralj, Srečo Dragan, Vasko Pregelj, Cveta Stepančič, Miljenko Licul, Metka Dariš, Tomaž Perme, Eva Mlinar, Hana Jesih in Maja Rebov.

Od leta 2022 dalje Ekran oblikuje Ajda Schmidt, ki ji ob tej priložnosti čestitamo in se ji zahvaljujemo za to, da se prav vsake številke neizmerno veselimo.

ena izmed revij Ekran in značka Brumen za posebno omembo žirije za odlično slovensko oblikovanje 2024

Aktualno