Pojdite na vsebino

Z veseljem najavljamo prvo srečanje v jubilejni sezoni andragoškega programa Kino-katedra za pedagoge na temo Proučevanje in poučevanje filmske estetike – IZTREBLJEVALEC. Ob deseti obletnici kultne »neonoirovske« klasike Iztrebljevalec (Blade Runner, Ridley Scott, ZDA, 1982) je v uvodniku zbornika Blade Runner: solze in dež, Marcel Štefančič, jr. zapisal:

 

»Pred desetimi leti se je nebo odprlo & prvič smo lahko videli to, kar angeli vidijo z našimi očmi. Usta imamo še vedno odprta, morda tudi zato, da bi lahko skrili pogled, ki upa, da ga bodo nekoč vendarle vzeli s sabo. Če odštejemo Casablanco & Plan 9 From Outer Space, je Blade Runner edini film, ki ga zna vsak cinefil na pamet – do zadnje besede, do zadnjega strela, do zadnje solze.«

 

Na tem izhodišču se bomo osredotočili na izvirno, avtorsko verzijo filma Iztrebljevalec (Blade Runner – The Director’s Cut), ki je izšla leta 1992 in se v nekaterih poudarkih pomembno razlikuje od prvotne, produkcijske inačice. Obravnavali bomo vprašanja njegovih estetskih virov in izvorov v filmskem ekspresionizmu in filmu noir (»črni film«) ter njegov vpliv na estetiko sodobnega znanstvenofantastičnega filma. Pozorno pa se bomo posvetili tudi vprašanjem kako in zakaj poučevanje estetskih prvin predstavlja enega tistih pedagoških procesov, ki lahko najceloviteje zajame in predstavi raznovrstnost medija gibljivih podob.

 

Prvo srečanje v šolskem letu 2022/23 bo na sporedu v sredo, 28. 9. 2022 ob 17:00 uri – sestavlja pa ga kratek uvod z najavo filma, filmska projekcije ter predavanje in pogovor z udeleženkami in udeleženci.

 

Za prijavljene udeležence je program Kino-katedra za pedagoge brezplačen. Gratis vstopnice na svoje ime lahko prevzamete (najkasneje deset minut pred začetkom srečanja) na blagajni Kinoteke. Prijave na novo sezono še vedno sprejemamo na elektronskem naslovu: andrej.sprah@kinoteka.si do zapolnitve kapacitet kinotečne dvorane.

 

Predavanja in pogovor pripravlja ter izvaja doc. dr. Andrej Šprah (sodelavec pri andragoško-pedagoških programih Slovenske kinoteke in docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na AGRFT Univerze v Ljubljani). Prisrčno vabljeni na nove filme, pogovore, druženja in izmenjave izkušenj. Vabljeni v Kinoteko, kjer se mojstri pogled.

Aktualno