Pojdite na vsebino

Festival stripa Tinta

29. septembra 2022

Letos mineva 30 let od začetka krute morije v Bosni in Hercegovini, ki se je zgodila v času razpada Socialistične federativne republike Jugoslavije. V prvih dneh vojne je tam svoje življenje izgubil oče modernega slovenskega stripa Ivo Štandeker, nekdanji urednik, novinar in fotoreporter tednika Mladina, ki je osmislil stripovsko rubriko in k sodelovanju pri njej povabil Tomaža Lavriča, Zorana Smiljanića, Dušana Kastelica, Romea Štrakla in druge danes že zelo znane stripovske ustvarjalce. Njegovi prezgodnji smrti se je v stripu Bosanske basni poklonil tudi sam Tomaž Lavrič. Med zgodbe, ki se dogajajo v BiH med omenjeno vojno, nariše tudi prizor z Ivom Štandekerjem in Ervinom Hladnikom Milharčičem. Na velikem platnu ga boste lahko videli v sinhronizaciji špikerjev in tehnika Radia Študent v stripu v živo.

Večer se bo nadaljeval z animiranima filmoma stripovskega ustvarjalca Maxa Anderssona, ki se je v času vojne v BiH prav tako mudil v naših krajih in potem najprej (po resničnih dogodkih) ustvaril absurdni črnohumorni psihedelični strip Bosanski sploščenec, ki ga je kasneje priredil še za filmski medij.

Dogodek je nastal v sodelovanju s Festivalom stripa Tinta, s katerim se bomo skupaj poklonili spominu na ta tragični dogodek, v upanju, da se nikoli več ne ponovi.

prizor iz stripa Bosanske basni