Pojdite na vsebino

Retrospektiva – Marko A. Kovačič: Izgubljeni horizont

6. decembra 2022 – 23. marca 2023

Marko A. Kovačič je kipar z večmedijsko in interdisciplinarno prakso. Njegov avtorski opus na avdiovizualnem področju se razteza vse od filma in videa do (video) performansa in (video) instalacij v galerijah, muzejih in industrijskih objektih. Za njegovo avtorsko prakso je značilno, da je vseskozi tesno vpet v vse kreativne faze nastanka av dela. V večini svojih del poleg režije, zasnove in zgodbe sam pripravi tudi sceno, kostume in rekvizite, ter sodeluje pri snemanju in montaži. V filmih in videih, ki temeljijo na naraciji in performativnosti, pa je tudi glavni akter. Gre za specifiko, ki je v našem prostoru izjemno redka.

Za njegova kasnejša dela je značilno, da je svoje zgodbe potopil v kontekst skonstruiranega sveta Plastosov. Gre za bitja, sestavljena iz organskih in mehanskih delov, ki so preživela veliko jedrsko katastrofo leta 2223 in ustanovila mesto Katastropolis.

Izgubljeni horizont bo prva celostna predstavitev njegovega filmskega in video opusa, ki jo bo spremljalo več pogovorov z avtorjem. V kinotečni kavarni bodo ob otvoritvi postavljeni tudi njegovi plakati in nova video instalacija Preživelo mesto, kar bo vsaj nekoliko prikazalo tudi večmedijsko razsežnost Kovačičeve umetniške prakse.

Datumi projekcij retrospektive:
6. 12. 2022 ob 20.00
24. 1. 2023 ob 20.00
28. 2. 2023 ob 20.00
23. 3. 2023 ob 20.00

prizor iz filma Svetla prihodnost: Plastos Fedor pomaga

Filmi cikla

6
december torek

20:00

Dvorana Silvana Furlana

Izgubljeni horizont

Marko A. Kovačič, Marko A. Kovačič, Igor Vrtačnik, Kolja Saksida