Pojdite na vsebino

Sarajevo ’84: Kaj smo gledali, ko smo navijali za naše?

9. februarja 2024 – 25. februarja 2024

Februarja bo minilo natanko 40 let od odprtja zimskih olimpijskih iger Sarajevo 1984. 40. obletnica ZOI v Sarajevu ponuja priložnost podoživeti čas in zgodbe, ki so bile zelo slovenska obarvane; Slovenec je osvojil prvo medaljo na zimskih igrah, slovenski avtor je oblikoval legendarno maskoto Vučko, slovensko športno-produkcijsko-organizacijsko znanje pa je močno prispevalo k organizaciji dogodka.

Kako je igre v skupni državi doživljala Slovenija? Kaj smo jedli, kaj poslušali in brali, kakšne obleke smo nosili, kaj smo gledali po televiziji ali kinu in v kakšnem stanovanju smo živeli? Za mnoge generacije je to izlet v »dobre stare čase«, za novejše pa okno v originalen svet osemdesetih let, ki močno zaznamuje tudi današnjo popularno kulturo. Sodelovanje kopice partnerjev bo v Ljubljani pozimi obogatilo spomin na igre v Sarajevu, za vsakega se bo našlo kaj zanimivega.

V Slovenski kinoteki bomo med 9. in 25. februarjem prikazali cikel filmov z naslovom Sarajevo ’84: Kaj smo gledali, ko smo navijali za naše?. Izbor filmov prinaša klasike slovenske in jugoslovanske kinematografije, posnete v času sarajevske olimpijade ali takoj po njej, ter ameriške uspešnice, ki izžarevajo duh tistega časa. Prav posebna projekcija pa bo na sporedu v soboto, 24. februarja, ko bomo prikazali film, ki je morda doslej najbolje zaobjel duh, moč, lepoto, radost in brutalni napor športa ter se pri tem poklonil tako športu in vrhunskim športnikom samim kot filmski umetnosti. Gre seveda za  kultni dokumentarni film japonskega avtorja Kona Ichikawe Olimpijada v Tokiju (1965), ki spremlja poletne olimpijske igre v Tokiu leta 1964 vse od otvoritvene slovesnosti do zaključka ter se zapiše tako v zgodovino športa kot postane dragocena filmska dediščina.

V sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem in s podporo Toyota Adria.

prizor iz filma Butnskala

Povezane vsebine