Pojdite na vsebino

Slovenska kinoteka je vse od svojega nastanka pridobivala tudi nove 35-milimetrske kopije filmskih klasik. Zaradi izjemne prevlade ameriških filmov velikih produkcijskih hiš v slovenskih kinematografih v 90. letih prejšnjega stoletja je Kinoteka dala pobudo za ustanovitev umetniškega kina Kinodvor in Art kino mreže Slovenije. Kinodvor naj bi predvajal pretežno filme, ki niso nastali v Hollywoodu, Art kino mreža Slovenije pa naj bi zagotavljala dostop do umetniškega filma po vsej državi.

Ko je leta 2003 začel delovati Kinodvor, je distribucijo umetniških filmov v Sloveniji ob pomoči nekaterih slovenskih, umetniškemu filmu bolj naklonjenih distributerjev, prevzela Kinoteka in začela kupovati sodobne umetniške filme s pravico za distribucijo predvsem na področju Slovenije. Distribucijske pravice so potekle, filmske kopije pa so ostale v zbirki Kinoteke.

Po letu 2008 so distribucijo umetniških filmov prevzeli drugi distributerji, Kinoteka pa se po svojih zmožnostih še vedno trudi povečati število odkupljenih filmov, predvsem filmskih klasik, opremljenih s slovenskimi podnapisi. Ko je film preveden in podnaslovljen v določen jezik, namreč postane del filmske dediščine tistega prostora, zato smo leta 2016 ponovno obudili nakup filmov na digitalnih filmskih kopijah s pravicami za predvajanje. Distribucija Kinoteka danes razpolaga s 25 slovensko podnaslovljenimi filmi za predvajanje v kinematografih in preko spleta. Za te filme zagotavljamo tako učna gradiva kot tudi možnost uvodnih predavanj.