Pojdite na vsebino

Raznovrstna vzgojno-izobraževalna gradiva so namenjena tako individualnemu spoznavanju filma kot uporabi pri pouku ali delu v različnih izobraževalnih skupinah. Gradiva obravnavajo različne filmske teme, od posameznih filmskih naslovov in obfilmskih tematik do specifičnih vidikov filmske estetike, kulture in zgodovine.

Učbenik

Gradivo: Osnove filmske ustvarjalnosti

Gradivo, zasnovano v okviru pedagoškega programa Kino-katedra in namenjeno srednješolcem, v začetnih poglavjih predstavi ključne filmske pojme in elemente filmske govorice (filmski čas in prostor, montaža, zvezdniški in studijski sistem, avtorski in žanrski film). Sledita pregled zgodovinskega razvoja obravnavanih pojmov in njihova aplikacija na filmske študijske primere.

Pedagoška gradiva

Gradivo: Čudoviti svet Krtka, Črička in Medveda Bojana

S pomočjo gradiva bomo vstopili v svet risane animacije iz 20. stoletja. Pogledali bomo, kako se je skozi zgodovino razvijala risanka, in pobliže spoznali nekaj znanih animiranih likov, kot sta Krtek in Čriček češkega avtorja Zdeněka Milerja, ter medvedek Bojan, ki ga je ustvaril hrvaški režiser in scenarist Branko Ranitović.

Gradivo: Čarovnija s posebnimi učinki v zgodnjih filmih

Kdo so bili prvi pomembni ustvarjalci, ki so razširili filmsko umetnost in jo razvili v eno najpopularnejših umetniških oblik, ki je postala pomemben del zabavne industrije? V gradivu se seznanite z začetki filmske zgodovine in spoznate čarovniške prijeme, ki so jih uporabljali zgodnji filmski avotrji, kot je denimo Georges Méliès.

Gradivo: Japonski anime: pustolovsko Čudežno potovanje

Japonski animirani film anime je ena najpopularnejših oblik animiranega filma, Hayao Miyazaki pa eden njegovih najprepoznavnejših in priznanih avtorjev. Njegovi filmi s svojo bogato animacijo in globokimi ter družbeno relevantnimi temami naslavljajo široko publiko. V gradivu bomo predstavili fantastični svet animiranega filma Čudežno potovanje, ozadje njegovega nastanka in posebnosti japonskega animeja.

Gradivo: Trojna doza komičnosti in/ali Cirkus Charlieja Chaplina

Potepuh Charlieja Chaplina je eden naprepoznavnejših filmskih likov vseh časov, film Cirkus pa še danes velja za klasiko, ki združuje tako umetniško kot zabavljaško razsežnost Chaplinovega dela. V gradivu najdete nekaj zanimivosti iz zgodovine neme komedije ter pobliže spoznate življenjsko in ustvarjalno pot velikega Chaplina.

Gradivo: Izgubljeni svinčnik

Spoznajte enega zanimivejših mladinskih filmov iz območja bivše Jugoslavije, kjer nam režiser Fedor Škubonja predstavi otroško doživljanje in čustvovanje ob storjeni krivici. Film predstavlja enega skritih in znova najdenih biserov jugoslovanske kinematografije.

Gradiva:
– Osnovni filmski pojmi za vsakega mladega režiserja
Napiši svoj dialog
Nariši svoj zgodboris
Analiza filmskega kadra

Zbirka različnih delovnih nalog je nastala kot spremljevalno gradivo ob obisku Kinotekine razstave France Štiglic – filmska zapuščina. Skozi naloge se spoznamo z nekaterimi filmskimi pojmi in izraznimi sredstvi, ki so bistvenega pomena za razumevanje in ustvarjanje filma. Poleg analize filmskih prizorov preko fotogramov iz Štigličevih filmov se lahko preizkusite tudi v pisanju lastnega dialoga ali ustvarjanju zgodborisa na podlagi predlogov Štigličevih filmskih klasik.

Gradivo: 400 udarcev

Pedagoško gradivo se posveča debitantski klasiki Françoisa Truffauta, enega pomembnejših predstavnikov francoskega novega vala. Gradivo ponuja tudi vpogled v širši kontekst nastanka filma in njegovega vpliva na razvoj filmske kulture.

Izobraževalni videi

Video predstavi delovanje filmskega projektorja za 35-milimetrski filmski trak, naprave, ki je bistveni del kinotečne izkušnje. Vstopimo v notranjost tega magičnega stroja, ki izrisuje gibajoče podobe na filmsko platno!

Video vas popelje v zakulisje filmske predstave – v projekcijsko kabino, kjer spoznate delo kinooperaterja.