Pojdite na vsebino
fotografija stalne razstave Muzeja slovenskih filmskih igralcev

Muzej slovenskih filmskih igralcev, ki ga upravljata Slovenska kinoteka in Občina Divača, domuje v prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači in ponuja edinstveno doživetje slovenske filmske dediščine s poudarkom na igralski umetnosti. Na ogled sta dve stalni razstavi: razstava, posvečena igralki Iti Rini, ki se je rodila v Divači kot Ida Kravanja, in osrednja stalna razstava, posvečena slovenskim filmskim igralcem, ki obiskovalcem odstira skrivnosti filmske igre in jih seznanja s pomembnimi domačimi igralci, zapisanimi v zgodovino slovenskega filma. V poletnih mesecih muzej ponuja ogled filmov v letnem kinu, vse leto pa se v večnamenski dvorani odvijajo različne delavnice za otroke in mladino, predavanja, gostovanja in projekcije filmov.

Leta 1997 je Občina Divača v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica obnovila stanovanjsko hišo domačije – Škrateljnovo hišo, Slovenska kinoteka pa je v prvem nadstropju uredila stalno razstavo, posvečeno življenju in delu v Divači rojene igralke Ite Rine. Ob prenovi gornjega nadstropja Škrateljnove hiše v razstavni prostor se je takratnemu direktorju Slovenske kinoteke Silvanu Furlanu porodila ideja, da bi stalno razstavo, posvečeno prvi slovenski filmski zvezdi, nadgradili v Muzej slovenskih filmskih igralcev.

Obnova se je začela leta 2002, ko je arhitekt in profesor Vojteh Ravnikar v svojem seminarju za študente Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani pripravil natečaj načrta prenove. Leta 2007 je Občina Divača kot nosilka projekta obnove kandidirala za sredstva Norveškega finančnega mehanizma. Projekt je bil odobren leto pozneje, pogodba z Norveškim finančnim mehanizmom pa je bila podpisana 3. junija 2008. Julija 2010 je bila obnova Škrateljnove domačije končana, 8. julija 2011 pa je bil Muzej slovenskih filmskih igralcev svečano odprt.

Dogodki MSFI

Leta 1997 smo skupaj z Občino Divača začeli tradicionalno »praznovanje« rojstnega dne igralke Ite Rine, ki ga odslej praznujemo vsak prvi petek v juliju. Od leta 2003 dalje se vsako leto s prireditvijo, poimenovano Poklon, poklonimo drugemu igralcu oz. igralki. Osrednji dogodek Poklona je projekcija enega od filmov, v katerem je igralec nastopil, ob tej priložnosti pa izdamo tudi monografijo, v kateri je predstavljeno življenje in filmsko ustvarjanje igralca.

Prvo leto smo se poklonili in izdali monografijo o Metki Bučar, ki je bila prav tako rojena v Divači. V naslednjih letih smo se poklonili in natisnili monografije o: Duši Počkaj (2004), Štefki Drolc (2005), Bertu Sotlarju (2006), Iti Rini (2007), Mihi Balohu (2008), Poldetu Bibiču (2009), Lojzetu Rozmanu (2010), Majdi Potokar (2011), Špeli Rozin (2012), Stanetu Severju (2013), Ivanki Mežan (2014), Lojzetu Potokarju (2015), Mileni Zupančič (2016), Demetru Bitencu (2017), Antonu Petjetu (2018), Mirandi Caharija (2019), Radku Poliču (2020), Borisu Cavazzi (2021) Marijani Brecelj (2022) in Janezu Hočevarju (2023). Leta 2007 smo obeležili stoletnico rojstva Ite Rine, ob tem pa je izšla tudi obsežna slovensko-angleška monografija o prvi slovenski filmski zvezdi. Vse monografije so na voljo tudi v muzejski trgovini.

V poletnih mesecih v letnem kinu prirejamo filmske predstave na prostem. Program v prvi vrsti črpamo iz bogate zgodovine slovenskega filma, odvrtijo pa se tudi filmi novejšega datuma, tako igrani kot dokumentarni.

Zvezde na obisku smo poimenovali sklop pogovornih večerov, ki jih posvečamo filmskim ustvarjalcem.

Ponudba MSFI

Šolskim skupinam ponujamo vrsto delavnic, predavanj, projekcij in vodstev po razstavah. Več informacij najdete tu.

Cenik za šolske skupine (nad 20 učencev):
Vstopnina: 1 € na učenca
Vodstvo: 1 € na učenca
Delovni listi: 1 € na učenca
Projekcija v dvorani: 50 € na skupino

 

Razstave si lahko ogledate samostojno ali s strokovnim vodstvom (doplačilo 1 € na osebo).

Organizirane skupine si lahko v večnamenski dvorani ogledajo enega od filmov iz zakladnice slovenske kinematografije.
Cena za projekcijo: 100 € na skupino

Večdnevna delavnica igranega/animiranega filma poteka med poletnimi počitnicami, njen končni rezultat pa je kratki igrani/animirani film.

Primerno za: 3. triada osnovne in vsi razredi srednje šole
Cena: po dogovoru
Čas trajanja: 5 dni

Enkrat mesečno organiziramo otroške delavnice, na katerih se udeleženci na igriv in sproščen način naučijo, kako iz različnih odpadnih ali naravnih materialov ustvariti izdelek, ki ima poleg estetske tudi uporabno vrednost. Na delavnicah se otroci spoznavajo s svetom filma in podobami iz filmske zgodovine. Skozi igro svetlobe, barv in oblik raziskujejo vizualno plat našega zaznavanja in ustvarjajo podobe v gibanju (vrtavka, mobile, kalejdoskop). Pri tem se spoznajo z različnimi načini obdelave materiala, likovnimi tehnikami in ročnimi spretnostmi, predvsem pa veliko ustvarjalno raziskujejo in eksperimentirajo.

Razstave v MSFI

portret Ite Rine

Razstava / Muzej slovenskih filmskih igralcev, Divača

Ita Rina

Stalna razstava

Več o Ita Rina
na razstavi Slovenski filmski igralci

Razstava / Muzej slovenskih filmskih igralcev, Divača

Slovenski filmski igralci

Stalna razstava

Več o Slovenski filmski igralci

Aktualno v MSFI