Pojdite na vsebino
fotografija arhiva obfilmskih zbirk Kinoteke

Na vodenem ogledu depojev Slovenske kinoteke pokukamo v zakulisje  arhivske in muzejske zbirke ter učencem predstavimo zgodovino Kinoteke in kinotečne dejavnosti. Učenci se seznanijo s filmsko dediščino in njenim hranjenjem, spoznajo osnove in zgodovinski razvoj filmske tehnologije ter osnovne zakonitosti filmskega jezika in nastajanja filma.

Cena: 2 € na učenca
Čas trajanja: 60 minut

Ogled depojev vključuje

Učenci se seznanijo z osnovnimi dejavnostmi arhivskega oddelka. Predstavimo jim zbirko filmov in najdragocenejše filmske trakove v zbirki, pokažemo jim analogne filmske trakove različnih formatov (8 mm, 16 mm, 35 mm) na različnih nosilcih (nitrat, acetat, poliester), seznanijo se z osnovnimi postopki in pripomočki za ohranjanje analognega filmskega gradiva in filmskega gradiva na digitalnih nosilcih ter z ustreznimi pogoji hranjenja filmske dediščine.

Učenci spoznajo zbirko filmske tehnike in predfilmskih izumov od leta 1890 (kamere, projektorji, laterna magica, zoetrop …), zbirko filmskih plakatov, zbirko filmskih razglednic od leta 1900, zbirko programskih letakov in propagandnega gradiva od leta 1906, zbirko scenografskih in kostumografskih skic slovenskih filmskih ustvarjalcev, zbirko rokopisnega gradiva (scenariji, snemalne knjige, glasbene partiture za slovenske filme, dokumenti, pisma in pogodbe) in zbirko originalnih risb za slovenske risane filme.