Pojdite na vsebino
fotografija srednješolcev med obiskom razstave

V muzejskih prostorih Slovenske kinoteke ob vseh aktualnih razstavah izvajamo izobraževalne dejavnosti, namenjene tako osnovnošolskim kot srednješolskim skupinam.

OŠ/1 OŠ/2 OŠ/3 SŠ

Na vodenem ogledu delovnih prostorov in depojev Slovenske kinoteke na Metelkovi 2a v Ljubljani učencem predstavimo zgodovino Kinoteke in kinotečne dejavnosti. Učenci se seznanijo s filmsko dediščino in njenim hranjenjem; spoznajo osnove filmske tehnologije ter zgodovinski razvoj filma in z njim povezane tehnologije. S pomočjo predstavitve muzejskih predmetov se seznanijo z osnovnimi zakonitostmi filmskega jezika in nastajanjem filma.

V kinotečnih depojih se skrivajo predfilmski izumi od leta 1890 (kamere, projektorji, laterna magica, zoetrop …) ter bogata zbirka filmskih plakatov, filmskih razglednic od leta 1900 ter zbirka programskih letakov in propagandnega gradiva od leta 1906. Poleg tega hranimo tudi predmete, ki so bistveni del vsake filmske produkcije: zbirka scenografskih in kostumografskih skic slovenskih filmskih ustvarjalcev; zbirka rokopisnega gradiva – scenariji, snemalne knjige, glasbene partiture za slovenske filme, dokumenti, pisma in pogodbe; zbirka originalnih risb za slovenske risane filme. Arhivska zbirka pa vas popelje v kinotečni trezor, kjer hranimo najdragocenejše filmske trakove. Učenci se seznanijo tudi z osnovnimi postopki in pripomočki za ohranjanje analognega in digitalnega filmskega gradiva ter s pogoji za hranjenje filmske dediščine.

Cena: 2 EUR na učenca
Čas trajanja: 60–90 min