Pojdite na vsebino

Tematski sklop zadnje številke revije Ekran letnik 2021 je posvečen naravoslovnim dokumentarcem – njihovem pomenu, estetiki in etiki. V Fokusu je 24. FSF Portorož in nekaj presežnih del letošnje sezone, kot so InventuraPrasica, slabšalni izraz za žensko, Morena, Odpuščanje, Ta presneta očetova kamera! in Divja Slovenija.

Žiga Brdnik v drugem delu prispevka o zgodovini poosamosvojitvene filmske politike obdela obdobje od rojstva multipleksov in izvora mita o negledljivosti slovenskega filma do fantastičnega cirkusa filmskih razpisov. Anja Banko se v rubriki In memoriam pokloni Jeanu-Paulu Belmondu, Vitja Dominkuš Dreu poroča z letošnje Jesenske filmske šole, posvečene filmski kulturi v šolski praksi, Maša Peče pa nam prinaša ponoven razmislek o kuriranju enkratnih filmskih projekcij. Kot vedno so tu kritike aktualnih filmov in televizijskih serij, poseben dvojni pogled pa tokrat namenimo dolgo pričakovanemu spektaklu Dune: peščeni planet.

Opozarjamo še na rubriko Branje v kateri tokrat objavljamo recenziji knjige Kaj je kinoteka? Nekaj pogledov na ohranjanje in prikazovanje filmske dediščine v 21. stoletju in prevoda druge Deleuzove knjige o filmu. Vabljeni k branju!

Aktualno