Pojdite na vsebino
vhod v stavbo Slovenske kinoteke na Miklošičevi ulici

Slovenska kinoteka, katere ustanoviteljica je Republika Slovenija, ni le kinodvorana, v kateri se srečujemo s filmsko zgodovino in kjer še vedno lahko slišite brnenje filmskega traku. Ni le prostor, ki nas v temi nagovori z neko drugo resničnostjo in nas v pramenu samo nam namenjene svetlobe posrka v svet, ki vzdrami naša čustva.

Slovenska kinoteka je mnogo več.

  • Nacionalni muzej, v katerem lahko filmsko umetnost spoznavamo tudi na razstavah, jo odkrivamo kot kulturno dediščino in jo vrednotimo s pomočjo bogate filmske zbirke in s filmom povezanih zbirk skrbno hranjenih predmetov, s katerimi so v preteklosti ustvarjali filmsko iluzijo.
  • Največja učilnica za umetnost gibljivih podob, kjer radovedneži različnih generacij, predvsem pa mladi, ki se v šolah le redko srečajo s filmsko umetnostjo, spoznavajo zgodovinske, tehnološke, estetske, družbene in teoretske vidike nastajanja in recepcije filma.
  • Najbogatejša specializirana knjižnica s filmsko literaturo in mediateko pri nas ter založba, ki skrbi za izdajanje strokovne in poljudne literature s področja filma.
  • Laboratorij, ki poskrbi, da filmska umetnost kljubuje času, ki načenja filmski trak in s tem naš zgodovinski spomin. V Kinoteki filme tudi restavriramo in tako pomagamo ohranjati filmsko dediščino.
  • Eden najlepših muzejev v Obalno-kraški regiji. V Divači, rojstnem kraju mednarodno uveljavljene zvezde evropskega nemega filma, igralke Ide Kravanja – Ite Rine, smo v obnovljeni Škrateljnovi domačiji v sodelovanju z Občino Divača postavili Muzej slovenskih filmskih igralcev in stalno razstavo, posvečeno Iti Rini.

To je le nekaj razlogov, da nas obiščete na Miklošičevi cesti 28 v Ljubljani. Da si ogledate film, ki vam bo razširil obzorja ali preprosto polepšal dan. Da pri nas spijete kavo, preberete Ekran, strokovno revijo o filmu, ki jo izdajamo že desetletja, si ogledate razstavo, pobrskate po muzejski trgovini in domov odnesete kakšno izmed knjig. Ali pa se odpeljete v prelep kraški ambient in obiščete Muzej slovenskih filmskih igralcev.

Preberi več o zgodovini in dejavnostih Slovenske kinoteke in si oglej predstavitveni video.