Pojdite na vsebino
fotografija filmskih kolutov

Filmske zbirke Slovenske kinoteke so se začele oblikovati leta 1996. Na začetku smo zbirali vse filmsko gradivo, na katerega smo naleteli, kasneje pa smo pričeli s sistematičnim oblikovanjem zbirk eksperimentalnega in domačega filma. Zahvaljujoč tem zbirkam je Kinoteka postala polnopravna članica Mednarodne zveze filmskih arhivov (FIAF).

Filme dobimo v dar, jih odkupujemo ali pa jih prejmemo v hrambo s strani različnih fizičnih in pravnih oseb, pridobivamo pa jih tudi na podlagi izmenjav s sorodnimi ustanovami. Danes zbirke Slovenske kinoteke obsegajo okoli 10.000 filmskih kopij, hranimo pa jih v podzemnih skladiščih v Gotenici, kjer so zagotovljeni primerni pogoji za hrambo občutljivih filmskih medijev.

Zbiranje filmskega gradiva

Filme vseh zvrsti na različnih nosilcih, tudi domače in družinske filme, lahko Kinoteki podarite ali pa nas kontaktirate glede možnosti odkupa ali hranjenja. V zgodovini je bilo po nemarnem uničenih približno 90 % filmov iz nemega obdobja. To je nepopravljiva škoda za zgodovino, zato nas pokličite ali nam pišite, če imate doma kakršnekoli filmske trakove. Zelo pogosto na smetišču končajo tudi družinski filmski spomini, ki so v zadnjih letih postali središče zanimanja filmskih raziskovalcev. Tudi te filme lahko prinesete v Kinoteko, kjer jih bomo shranili na ustrezni temperaturi in vlažnosti, obenem pa vam bomo brezplačno zagotovili prepis na digitalni nosilec.

Kinoteka je že ob svojem nastanku leta 1996 sprožila akcijo Kupujemo filmsko zogodovino in s pomočjo Hotela Union, Tobačne tovarne Ljubljana ter vrste drugih podpornikov kupila filmske klasike na novih 35-milimetrskih filmskih kopijah. S pomočjo teh filmov se v slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih izvaja filmska vzgoja. Do vključno leta 2021 smo kupili 25 filmov, potrebovali pa bi jih vsaj 250, da bi lahko profesorji izvajali izobraževanje v ustreznih pogojih. Zato se obračamo na slovensko gospodarstvo in ljubitelje filma, da pomagajo in prispevajo k hitrejšemu kupovanju filmskih klasik za izvajanje vzgojno-izobraževalnih programov na področju Slovenije.

Zbirke