Pojdite na vsebino
prostori Kinoteke na Metelkovi 2a

Prostori Slovenske kinoteke so na dveh različnih lokacijah v Ljubljani, v Škrateljnovi domačiji v Divači in v nekdanjem zaklonišču v Gotenici.

Ljubljana

fotografija Dvorane Silvana Furlana

Dvorana Silvana Furlana je sodobno opremljena kinodvorana s 124 sedeži in dvema mestoma za osebe z oviranostmi. Omogoča projekcije mnogih filmskih formatov: 35 mm, 16 mm, DCP in Betacam.

Ime je dobila po Silvanu Furlanu (1953–2005), najzaslužnejši osebi za ustanovitev Slovenske kinoteke, ki jo je sijajno vodil vse do smrti. Kot direktor Kinoteke, kot filmski zgodovinar in teoretik, kot pisec, urednik ter avtor številnih filmskih študij in knjižnih objav ima velike zasluge za obujanje in ohranjanje filmskega zgodovinskega spomina ter za vris Slovenije na svetovni filmski zemljevid.

Dvorana Silvana Furlana je na Miklošičevi 28 v Ljubljani. Mogoče jo je tudi najeti.

razstavni prostori Slovenske kinoteke

Razstavni prostori so najnovejša pridobitev Slovenske kinoteke. Namenjeni so predstavitvi naše bogate, s filmom in kinematografijo povezane kulturne dediščine. Ob njih sta tudi manjša trgovinica in prostor, kjer potekajo izobraževalne dejavnosti za otroke, mladino in odrasle. V razstavnih prostorih bomo najprej pripravili nekaj občasnih tematskih razstav, nato pa bo v njih zaživela stalna muzejska postavitev iz zgodovine filma in kinematografije.

Razstavni prostori so ob Dvorani Silvana Furlana na Miklošičevi 28 v Ljubljani.

kavarna Slovenske kinoteke

Kavarna Slovenske kinoteke je odprta v času filmskih predstav uro pred začetkom prve in do zadnje projekcije. V kavarni vam v mirnem in intimnem vzdušju ponudimo osvežilne in tople napitke, občasno pa tudi posebno ponudbo, vezano na aktualen filmski program. Člani Kinopolisa imajo pri nas poseben popust na kavo v vseh njenih različicah, obiskovalci pa si lahko čas krajšajo z branjem, saj so na knjižnih policah vedno na voljo različne s filmom in kulturo povezane publikacije.

Kavarna je v preddverju Dvorane Silvana Furlana na Miklošičevi 28 v Ljubljani. Mogoče jo je tudi najeti.

vhod v Kinotekine prostore na Metelkovi 2a

V prostorih pod Muzejsko ploščadjo na Metelkovi 2a so uprava, knjižnica in mediateka, laboratorij za digitalno restavriranje, raziskovalno-založniški oddelek ter koordinator pedagoško-andragoških dejavnosti. V depojskih prostorih hranimo filmske in obfilmske zbirke, razstavljeni pa so tudi številni stari filmski projektorji.

V poletnem času zelenico pred vhodom naseli letni kino. Filmske projekcije v avgustu dopolnjujejo živahno prireditveno dejavnost na muzejski ploščadi, kjer se nahajajo tudi Slovenski etnografski muzej, Narodni muzej Slovenije, Muzej sodobne umetnosti Metelkova in prostori številnih nevladnih organizacij.

Divača

Muzej slovenskih filmskih igralcev

Muzej slovenskih filmskih igralcev domuje v prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači, enkratnem primeru kraške arhitekture. V Divači sta se rodili kar dve znameniti filmski igralki: leta 1903 Metka Bučar, leta 1907 pa Ida Kravanja, ki je z umetniškim imenom Ita Rina zaslovela kot zvezda evropskega nemega filma.

Muzejski kompleks je sestavljen iz treh arhitekturnih sklopov. V pritličju Škrateljnove hiše, kjer v nadstropju domuje stalna razstava, posvečena življenju in delu Ite Rine, je osrednji informacijski prostor in delovni prostori. V nekdanji štali je na ogled osrednja stalna razstava, posvečena slovenskim filmskim igralcem. Hram s skednjem je preurejen v večnamensko dvorano. Osrednji muzejski prostor in večnamensko dvorano povezuje letni kino, borjaču z letnim barom pa je namenjena vloga družabnega prostora celotnega kompleksa.

zemljevid Muzeja slovenskih filmskih igralcev

Muzej slovenskih filmskih igralcev je na Kraški cesti 26 v Divači.

Gotenica

Slovenska kinoteka ima stalne filmske depoje v klimatiziranih podzemnih prostorih v Gotenici. Kinoteka ima za ta namen v uporabi 460 kvadratnih metrov prostorov, v katerih je relativna vlažnost konstantnih 15 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa okoli 55 odstotkov. V Gotenici hranimo približno 5000 filmskih kopij.