Pojdite na vsebino

Ekran maj/junij/julij 2024

Revija Ekran je specializirana strokovna revija s področja filma in televizije, ki izhaja v redni periodiki. Posvečena je filmski kritiki, teoriji, zgodovini in praksi ter spodbujanju izvirne domače filmske publicistike. Ustanovljena je bila leta 1962 in spada med najstarejše tovrstne revije v regiji. Že šest desetletij vztraja v medijski krajini in predstavlja neprecenljiv dokument filmskega dogajanja pri nas. Ekran je zavezan resnemu in poglobljenemu pisanju o filmu oziroma cinefilskemu pristopu. Daljši in poglobljeni članki so osredotočeni na vsebine, ki imajo trajnejšo vrednost. Film pokriva z vseh plati, brez predsodkov in omejitev.

Kako do revije

Cena posamezne številke revije Ekran znaša 6 €. Letno izide 6 dvojnih številk. V spletnem butiku lahko naročite tudi posamezno številko revije, vključno s starejšimi letniki, aktualno številko pa lahko kupite v nekaterih trafikah in knjigarnah po Sloveniji. Kupite lahko tudi digitalno različico revije po polovični ceni.

Celoletna naročnina na tiskano revijo Ekran znaša 30 € + poštnina, naročnina na digitalni Ekran pa 20 €. Naročnina velja do pisnega preklica, poravna pa se enkrat letno preko plačilnega naloga. Naročniki imajo prost vstop na predstave in predavanja v okviru rubrike Kino Ekran. Na revijo se lahko naročite s pomočjo spodnjega obrazca ali pa nam pišete na info@ekran.si.


  S tem, ko nam zaupate vaš osebne podatke in e-mail naslov, nam dajete dovoljenje za pošiljanje revije Ekran in Ekranovega novičnika. Vaše osebne podatke bomo hranili v skladu s predpisi in uporabljali le za pošiljanje ter obveščanje o delovanju in dogodkih revije Ekran.
  Svojo odločitev glede naročnine in obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja novičnika se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov info@ekran.si. Na ta naslov nam lahko kadarkoli sporočite tudi spremembe v zvezi z naročilom na Ekran. S klikom na gumb pošlji dovoljujete reviji Ekran, da vaše osebne podatke hrani in obdeluje v skladu s predpisi.

  O Ekranu

  Revija Ekran je bila ustanovljena leta 1962. Že v svojih prvih letih je po zaslugi ustanoviteljev (V. Musek, T. Tršar, B. Šomen) znala prisluhniti modernemu evropskemu filmu, sprva s prevodi iz tujih jezikov, postopoma pa tudi z izvirnimi prispevki. Slovenski filmski kritiki in esejisti, zbrani okrog Ekrana, so bistveno prispevali k promociji in ovrednotenju črnega vala v šestdesetih letih (Hladnik, Petrovič, Pavlović, Klopčič, Makavejev).

  Revija se je nato postopoma odpirala za različne kritiške in teoretske tendence, v osemdesetih pa je izrazito prevladovala sodobna francoska filmska teorija (Comolli, Bonitzer, Chion, Deleuze). Lahko bi celo rekli, da je na tej osnovi in s krepko pomočjo lakanovskih konceptov nastala »Ljubljanska filmska šola« (Vrdlovec, Žižek, Pelko), Ekran pa je pod vodstvom urednika Silvana Furlana doživel – in povzročil – pravi teoretski preporod. Leta 1985 je revija ustanovila tudi svojo knjižno zbirko Imago.

  V devetdesetih je revijo prevzel Stojan Pelko, nasledil ga je Simon Popek, ki je na Ekranu urednikoval osem let. Ekran je še naprej pisal o avtorskem filmu, nekaj več posluha pa se je v njem našlo tudi za žanr ter nova, prebijajoča se imena svetovne (in domače) filmske scene, s posebnim poudarkom na režiserjih in filmih, ki plavajo proti toku in pišejo sodobno zgodovino filma.

  Marca 2005 je Ekran dobil novo urednico, Niko Bohinc. Vsebinsko in oblikovno preoblikovan je ostal zvest Ekranovi tradiciji angažiranega, resnega in odgovornega pisanja o filmu. Z majem 2009 je uredništvo prevzel Gorazd Trušnovec, prva (dvojna) številka je izšla poleti 2009, s septembrom 2009 pa je Ekran zopet postal mesečnik. Revija se od leta 2009 nekoliko bolj posveča filmski praksi kot filmski teoriji, na novo je vzpostavila stik z bralci, postala je komunikativnejša, bolj ažurna in aktualna, v njej je več intervjujev in predstavitev avtorjev, predvsem pa je izhajala redno.

  Maja 2015 je uredništvo Ekrana prevzel Ciril Oberstar, revija pa je ponovno začela izhajati enkrat na dva meseca. Leta 2020 je urednikovanje revije prevzela Ana Šturm. Ekran ostaja zavezan resnemu in poglobljenemu pisanju o filmu oziroma cinefilskemu pristopu. Film pokriva z vseh plati, brez predsodkov in omejitev.

  Glavna in odgovorna urednica: Ana Šturm
  Uredništvo: Žiga Brdnik, Bojana Bregar, Robert Kuret, Natalija Majsova, Petra Meterc, Ivana Novak, Jasmina Šepetavc, Veronika Zakonjšek, Nace Zavrl (mnenja avtorjev so neodvisna od uredništva)
  Svet revije: Anja Banko (predsednica), Vitja Dominkuš Dreu, Aljoša Harlamov, Tina Lešničar, Majda Širca, Miran Zupanič
  Jezikovni pregled: Mojca Hudolin
  Oblikovanje: Ajda Schmidt
  Tisk: Mat-Format, Ljubljana
  Ustanovitelj: Zveza kulturnih organizacij Slovenije
  Izdajatelj: Slovenska kinoteka, zanjo Ženja Leiler Kos
  Sofinancira: Ministrstvo za kulturo
  TRR: 01100-6030377513, Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Priznanje revije Ekran je bilo ustanovljeno leta 2012 ob petdesetletnici izhajanja revije z željo poudariti zasluge slovenskih filmskih publicistov in kritikov, ki s svojim delom prispevajo k dvigu filmske kulture v Sloveniji. Priznanje se – izmenično enkrat za življenjsko delo, drugič pa perspektivnemu mlademu kritiku ali kritičarki – vsako leto praviloma podeljuje v novembru. 11. novembra 1896 sta bila namreč na ozemlju Slovenije prvič v slovenskem jeziku objavljena zapis in oglas o filmskih predstavah.

  Dosedanji prejemniki priznanja revije Ekran
  2012 – Rapa Šuklje
  2013 – Vili Vuk
  2014 – Gorazd Trušnovec
  2015 – Mirjana Borčič
  2016 – Matic Majcen
  2017 – Tone Rački
  2018 – Tina Poglajen
  2019 – Marcel Štefančič, jr.
  2020 – Petra Meterc
  2021 – Jože Dolmark
  2022 – Žiga Brdnik

  Kinotečno rubriko Kino Ekran, ki nastaja v sodelovanju revije Ekran in Slovenske kinoteke, smo uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila zgolj pisanje, ampak tudi živa filmska misel. Misel pa je najbolj živa takrat, ko stopi v dialog. V dialog z bralci, gledalci, filmom in kinom.

  Ideja Kina Ekran je, da bralce in vse ostale ljubitelje filma ob izidu vsake nove številke povabimo v kino(teko), kjer si pogledamo izbrani film in ga tudi primerno kontekstualiziramo. Dogodek ponuja tudi lepo priložnost za druženje in utrjevanje vezi med pisci oziroma ustvarjalci revije in njenimi bralci.

  Vstop na projekcije Kina Ekran je za naročnike revije Ekran brezplačen.

  Iz revije Ekran

  Zadnje številke