Pojdite na vsebino

Cleveland International Hall of Fame je organizacija, ki slavi kulturno raznolikost mesta z odlikovanjem najbolj zaslužnih meščanov Clevelanda in njihovo inavguracijo v svoj »hodnik slavnih«. 7. junija 2022 bo svoje mesto v njem dobil tudi Joe Valencic, eden najvidnejših in najdejavnejših članov slovenske skupnosti v Clevelandu, ki pomembno sooblikuje mestni kulturni prostor ter prek kulture povezuje tako Slovence v ZDA kot tudi slovensko izseljensko skupnost z matično domovino.

Valencic je velik poznavalec slovenske kulture, predvsem glasbe – med drugim je tudi soustanovitelj clevelandskega Muzeja polke. Ameriškim Slovencem predstavlja tudi slovensko kinematografijo, Slovencem doma pa izseljensko skupnost v ZDA. Z režiserjem Dušanom Moravcem sta tako denimo posnela odmeven Polka film, dokumentarec o slovenski glasbi, klobasah in Slovencih v Združenih državah.

Redno sodeluje tudi z mnogimi slovenskimi ustanovami, med njimi tudi s Slovensko kinoteko, ki ji je pomagal pri odkrivanju Slovenk in Slovencev, ki so delali v hollywoodski filmski industriji, pridobival z njimi povezano muzejsko gradivo (plakate, razglednice …) ter jih skupaj s svojimi dognanji posredoval naši ustanovi. Kinoteki je predajal tudi filme, ki jih je našel v ZDA in so kakorkoli povezani s Slovenijo, zaslužen pa je tudi za predstavitve slovenskih filmov v Clevelandu.

Ob tej priložnosti se Kinotečniki Joeju Valencicu iskreno zahvaljujemo za njegov prispevek k odstiranju slovenskih sledi v ameriški filmski kulturi ter mu prisrčno čestitamo ob sprejetju v družbo najuglednejših meščanov Clevelanda!

Aktualno