Pojdite na vsebino

Na tokratni Kino-katedri za pedagoge se bomo soočili z nevsakdanjo estetiko filma Chungking ekspres, v katerem sloviti kitajski cineast Wong Kar-wai podaja svojevrstno posvetilo prebivalcem in dogajanju v megapolisu Hongkong, v času, ko so bile pred vrati usodne spremembe zaradi zamenjave oblasti.

 

Wong Kar-wai, ki se uvršča med ključne predstavnike hongkonškega novega vala, je znamenit predvsem zaradi svojevrstne stilistike v obravnavi filmske temporalnosti, s katero si je prislužil laskav naziv »pesnik filmskega časa«. Poleg podrobnega vpogleda v njegove vizije filmske časovnosti se bomo intenzivno posvetili tudi tistim pomenskim poudarkom, ki jih ustvarja z značilno rabo prvin filmske izraznosti. V estetski analizi se bomo tako osredotočili na razmerja barvne in glasbene razsežnosti filma ter na vrsto posebnih ustvarjalnih prijemov, ki jih je kitajski cineast izmojstril v obliko prepoznavne avtorske poetike.

 

Prvo srečanje v letu 2023 bo na sporedu v sredo, 11. 1. 2022, ob 17. uri, sestavlja pa ga kratek uvod z najavo filma, filmska projekcija ter predavanje doc. dr. Andreja Špraha in pogovor z udeleženkami in udeleženci.

 

Prijave na novo sezono Kino-katedre še vedno sprejemamo na elektronskem naslovu: andrej.sprah@kinoteka.si. Prisrčno vabljeni!

 

Aktualno