Pojdite na vsebino

Pred nami je sedmo, predzadnje srečanje letošnjega andragoškega programa Kino-katedra za pedagoge na temo Proučevanje in poučevanje filmske estetike. V novem poglavju se podajamo v osrčje domače filmske ustvarjalnosti z obravnavo enega najvidnejših avtorskih podvigov Matjaža Klopčiča, filma Vdovstvo Karoline Žašler (1976), znamenitega tudi zaradi igralske kreacije Milene Zupančič, ki sodi med nesporne vrhunce njenega izjemnega opusa kakor tudi slovenske in jugoslovanske kinematografije.

Nedavno je v širšem kontekstu ponovnega, vse intenzivnejšega razmaha seksizma, mačizma in patriarhalnih tendenc Majda Širca zapisala: »Če bi feministke danes iskale raster za usodno spodletelost polnokrvne ženske, ki propade zato, ker se znajde v napačnem okolju in prostoru, bi mogoče razumele, da je davek na boj lahko tudi predaja, utapljanje v pijači ali samouničenje, kar doleti Karolino – Mileno Zupančič, sicer eno največjih nesamodeklariranih feministk – v filmu Matjaža Klopčiča Vdovstvo Karoline Žašler«. Na tej osnovi in v poglobljeni analizi ključnih Klopčičevih ustvarjalnih prizadevanj se bomo s filmom soočili skozi perspektivo estetike feminističnega filma, hkrati pa se bomo intenzivno posvetili tudi vprašanjem estetike in etike kritičnega filmskega realizma, ki jih Vdovstvo Karoline Žašler odpira, preučuje in problematizira.

Aprilsko srečanje Kino-katedre bo na sporedu v sredo, 5. 4. 2023, ob 17. uri, sestavlja pa ga kratek uvod z najavo filma, filmska projekcija ter predavanje in pogovor z udeleženkami in udeleženci. Predavanje in pogovor pripravlja ter izvaja doc. dr. Andrej Šprah (sodelavec pri andragoško-pedagoških programih Slovenske kinoteke in docent za področje filmskih in televizijskih študijev na AGRFT Univerze v Ljubljani). Za prijavljene obiskovalce je program brezplačen.

Vabljeni v Kinoteko, kjer se mojstri pogled!

Aktualno