Pojdite na vsebino

V novi epizodi Kino-katedre za pedagoge se bomo soočili s filmom Zgodba iz Lizbone, ki ga je eden najvidnejših avtorjev mladega nemškega filma, Wim Wenders, posnel v počastitev portugalskega glavnega mesta kot takratne evropske prestolnice kulture.

Film, ki (več kot neupravičeno) sodi med manj znana in razvpita Wendersova dela,  predstavlja eno najbolj popolnih cinefilskih doživetij v zgodovini evropske kinematografije. Delo, posneto v tipični obliki filma-o-filmu, svojevrstnega podžanra avtorskega filma, se uvršča med tista prizadevanja, ki so v obdobju, ko je posta(ja)lo očitno, da se čas analogne kinematografije in z njo povezane avtentične filmske izkušnje dokončno izteka, poskušali ponovno premisliti pomen, vlogo in vpliv medija gibljivih podob. Wenders se tako na samolasten način podaja v osrčje nekaterih bistvenih vprašanj filmske umetnosti: z mojstrsko ustvarjalno intuicijo »razstavi« film na njegove ključne prvine, da bi izpostavil njihov posamični pomen in jih nato združil v novo celoto. Z njo dokazuje, da »smrt (analognega) filma« ne pomeni konca filmske umetnosti, ampak predvsem priložnost za njeno poglobljeno analizo, interpretacijo in preporod. Kajti navdihuje ga prepričanje, da je »kamera orožje proti tragediji stvari, proti njihovemu izginevanju.«

Novo dejanje Kino-katedre je na sporedu v sredo, 8. 3. 2023 ob 17. uri, sestavlja pa ga kratek uvod z najavo filma, filmska projekcija ter predavanje doc. dr. Andreja Špraha in pogovor z udeleženkami in udeleženci. Za prijavljene obiskovalce je program Kino-katedra za pedagoge brezplačen. Prijave  sprejemamo na elektronskem naslovu: andrej.sprah@kinoteka.si.

Prisrčno vabljeni!

Aktualno