Pojdite na vsebino

Let mrtve ptice (Živojin Pavlović, 1973)

V petek, 5. julija 2024, ob 20.30 se bomo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači poklonili filmski, televizijski in gledališki igralki Majdi Grbac.

Majda Grbac je bila štiri desetletja članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je prepričljivo odigrala tako vloge v klasičnih dramskih delih kot tudi v sodobnih uprizoritvah. Na filmskem platnu je bila najbolj vidna v sedemdesetih letih. Debitirala je leta 1970 kot Hana v filmu Rdeče klasje Živojina Pavlovića, tri leta kasneje pa je pod taktirko istega režiserja odigrala glavno žensko vlogo v filmu Let mrtve ptice. Kasneje je izstopala kot zagrenjena Marta v Povesti o dobrih ljudeh (1975) Franceta Štiglica in kot služkinja Karla v filmu Draga moja Iza (1979) Vojka Duletiča. Do danes je zaživela v več kot štiridesetih televizijskih in filmskih likih, od tega v dveh mednarodnih koprodukcijah.

Filmsko pot Majde Grbac bomo na Poklonu pobliže spoznali v pogovoru z igralko, ki ga bo vodila Varja Močnik, avtorica ob tej priložnosti izdane knjižice o igralkinem filmskem in televizijskem opusu. Sledila bo projekcija filma Let mrtve ptice (Živojin Pavlović, 1973), s katerim bomo oprli letošnjo sezono letnega kina v muzeju. V Letu mrtve ptice je Majda Grbac odigrala svojo najbolj priznano filmsko vlogo. Tragičen lik Anike, osamljene žive ptičice v opustošenem ruralnem okolju, je v njeni upodobitvi zrasel v čustveno in čutno žensko, ki priča o polnosti človeškega obstoja. Z vlogo je prepričala tudi žiriji dveh osrednjih jugoslovanskih filmskih festivalov ter zanjo prejela nagradi za glavno žensko vlogo: zlato areno na filmskem festivalu v Pulju in nagrado cesarice Teodore na festivalu Filmska srečanja v Nišu. Uradni del Poklona bo zaokrožilo druženje ob prigrizku in izbranih primorskih vinih.

Za obiskovalce iz Ljubljane bo ob 19. uri organiziran brezplačen prevoz z avtobusom, ki vas bo po prireditvi pripeljal tudi nazaj domov. Prosimo, da svojo prisotnost na avtobusu potrdite do 4. julija na naslov press@kinoteka.si. V primeru dežja bo prireditev potekala v dvorani Rudnik-Vreme v Famljah.

––––––––––––––––––––––––––––

PROGRAM

20.30 Borjač Muzeja slovenskih filmskih igralcev
Slavnostni nagovor
Pogovor z Majdo Grbac

21.30 Letni kino Muzeja slovenskih filmskih igralcev
Projekcija filma Let mrtve ptice (Živojin Pavlović, 1973)

23.00
Druženje ob prigrizku in izbranih primorskih vinih

Aktualno