Pojdite na vsebino

Na Poletno muzejsko noč, ki bo potekala v soboto, 15. junija,  bodo vrata Kinoteke odprta do 23. ure, po 18. uri pa bosta vstop in udeležba na vseh dogodkih brezplačna. Za obiskovalce vseh starosti smo pripravili bogat izbor dejavnosti:

18.00 Slonov muzej optičnih igrač / delavnica za otroke / kinotečna predavalnica
18.30 razstava Karpo Godina | filmski imaginarij / vodstvo s Karpom Godino / razstavni prostori
20.00 projekcija filma Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica / dvorana Silvana Furlana

––––––––––––––––––––––––––

Tudi Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači bo na ta dan odprt pozno v noč, pripravili pa smo tudi nekaj posebnih dogodkov:

med 18. in 23. uro brezplačen vstop

18.00 brezplačno vodstvo po stalnih razstavah
19.30 odprtje razstave Jernej Jelen: Alfa – portreti slovenskih igralcev
21.00 večer izbranih študentskih kratkih filmov AGRFT na platnu

V sklopu vodenega ogleda se bomo seznanili s slovensko filmsko dediščino ter spoznali življenje in delo prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, ki je v 30. letih prejšnjega stoletja zaslovela po Evropi in svetu.

Ob 19.30 bo sledilo odprtje občasne razstave Jernej Jelen: Alfa – portreti slovenskih igralcev. Koncept razstave raziskuje fenomen alfa moških, zlasti idejo moškosti in lastnosti, ki se manifestirajo v moškem fizisu. Črno-bela fotografija poudarja avtentična čustva ter pomanjkljivosti, ki so občudovanja vreden del možatosti in človeškosti. Z nami bo tudi avtor razstave, ki bo predstavil svoje delo in ponudil edinstven vpogled v nastajanje razstavljenih portretov.

Ob 21.00 bodo platno v muzejski dvorani osvetlili kratki študentski filmi AGRFT, ki bodo večer zaključili z navdihujočimi zgodbami in svežimi perspektivami mladih filmskih ustvarjalcev. Večer študentskih kratkih filmov pripravljamo v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

FILMSKI SPORED

Sprintaj mi ljubezen, 2021, 20’55” (r. Sara Polanc)
Igrajo: Lučka Počkaj, Branko Završan, Jurij Drevenšek, Dominik Polanc, Peter Alojz Marn
Breda, učiteljica matematike v zrelih letih, je naveličana rutinskega zakona. Ko nov, simpatičen sosed po nesreči na njenem brezžičnem tiskalniku natisne ogromno službene vsebine, se Breda znajde v klasičnem ljubezenskem trikotniku. Lahko stara ljubezen premaga novo zaljubljenost in pomaga zagrenjenima zakoncema ponovno zanetiti njuno iskrico?

Punjene paprike, 2022, 15’10” (r. Alen Rivić)
Igrajo: Faketa Salihbegović Avdagić, Timotej Novaković
Film Punjene paprike je zgodba o odnosu med babico in njenim vnukom – odvisnikom od drog. Djulsuma in Rok živita skupaj, vendar nujna komunikacija ne teče ravno najbolje. Babica dreza v Roka, Rok pa se vse bolj zapira vase, dokler se ne zlomi. Njun odnos začne cveteti šele, ko babica dojame, kaj Rok potrebuje in mu to tudi da.

Daljne njive, 2022, 16’40” (r. Filip Jembrih)
Igrajo: Maks Dakskobler, Radoš Bolčina, Ajda Kostevc, Lieve Dannau
Jeana, mladega francoskega huligana, pošljejo na prisilne počitnice k dedku Evaldu na slovensko podeželje.

Hoffmanov zakon, 2023, 24’57” (r. Aleksander Kogoj)
Igrajo: Peter Harl, Damjan Trbovc, Silva Čušin, Valter Dragan, Nejc Jezernik, Suzana Krevh, Petra Kerčmar, Mina Švajger, Tina Skvarča
Marcel je 35-letni taksist, ki živi s svojo ostarelo materjo, ki kaže znake demence. Je vase zaprt, samotar in perfekcionist, ki meji na obsesivnost, in poleg svoje matere nima družbe. Na videz neopazen, miren in neškodljiv taksist ima skrito plat – želi očistiti družbo vseh grešnikov in kriminalcev.

Alenka, 2023, 17’20” (r. Kristian Irgl)
Igrajo: Pia Zemljič, Urban Kuntarič, Mojca Fatur, Barbara Cerar, Mojka Končar, Kaja Petrovič, Nika Manevski
Alenka (52) pred svojim sinom Domnom (23) prikriva informacijo, da mu je v prometni nesreči umrl najboljši prijatelj Aleks. Na Alenko pritiska Aleksova mama Barbara (45), ki se želi pogovoriti z Domnom. Alenka ji to preprečuje in njen odnos z Domnom in Barbaro se skrha.

Filmi so opremljeni z angleškimi podnapisi.

Vabljeni!

Aktualno