Pojdite na vsebino

Mednarodna zveza filmskih arhivov FIAF, katere članica je tudi Slovenska kinoteka, enkrat letno podeli nagrado osebnosti iz sveta filma, ki prispeva k prizadevanjem za ohranjanje in dostop do filmske dediščine. Nagrajenca izbere izvršni odbor FIAF, ki se je letos odločil nagraditi britansko igralko Tildo Swinton.

Nagrada je bila igralki podeljena 28. novembra v Škotski narodni knjižnici v Glasgowu. Kot so v zvezi FIAF zapisali v sporočilu za javnost, jo je prejela za svoje dolgoletno osebno zanimanje in predanost filmski umetnosti v vsej njeni raznolikosti, pa tudi filmski zgodovini (zlasti vlogi žensk v njej) ter delu filmskih arhivov za ohranitev te edinstvene dediščine za današnja in bodoča občinstva.

Tilda Swinton je ena najbolj vsestranskih igralk našega časa. Enako dobro se znajde v filmih vizionarskih producentov, kot sta Derek Jarman (čigar umetniško zapuščino si je močno prizadevala zaščititi) in Apichatpong Weerasethtakul, kot tudi v blockbusterjih, kakršna je franšiza Maščevalci. Vse od njene prebojne vloge v filmu Orlando režiserke Sally Potter njeno kariero zaznamujeta pogumna igra in drzne preobrazbe, njena filmografija pa zajema neverjetno raznolik nabor vlog širokega spektra filmske umetnosti.

Delo Swintonove sega tudi onkraj igranega filma, vse do pomembne vloge pripovedovalke v 14-urnem dokumentarcu Marka Cousinsa Women Make Film in angažmaja v uspešnem boju za ohranitev koče Dereka Jarmana, kjer je leta 1990 potekalo eno njunih prvih sodelovanj. Leta 2008 je sodelovala z umetnikom Isaacom Julienom pri filmu Derek, ki skozi nizanje arhivskega gradiva pripoveduje zgodbo o Dereku Jarmanu. Javno je podpirala delo filmskih arhivov po vsem svetu in pomagala pri promociji restavriranih filmov.

Leta 2020 jo je časopis New York Times uvrstil na 13. mesto svoje liste najpomembnejših igralcev 21. stoletja. V svoji izjemni karieri je prejela vrsto pomembnih nagrad, vključno z oskarjem in nagrado Britanske filmske akademije za najboljšo stransko vlogo in evropsko filmsko nagrado za najboljšo igralko.

Aktualno